Тъпан оповести края на постите и началото на празника Рамазан Байрам

17:35, 05 юли 16 / Любопитно 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
”Хората трябва редовно да се уважават и един на друг да се уважават. Ако има някои разделени семейства да се съберат на едно. Всички трябва да се помирят на днешния ден”, казва ходжата на минералбансокото село Сърница Кадир Шабан.

Днес мюсюлманите по света празнуват Шекер Байрям. С празника приключиха едномесечните пости. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, слабите и болните. На този ден младите искат прошка от по-възрастните.

Прошка поиска и внучето на баба Силвер и дядо Кадир от село Сърница.



Съпругата Силвер и ходжата Кадир Шабан са женени от 49 години. Имат двама сина, една дъщеря и шест внучета. Тази вечер всички ще се съберат около масата, за да отпразнуват заедно празника Рамазан байрам.

След свещената молитва, в село Сърница с тъпан бе оповестено началото на тридневния празник Рамазан байрам. Местните разказват, че тъпанът биел през целия месец, по време на постите, като започвал в 2:30 часа през нощта. Тогава мюсюлманите могат да се хранят и завършвал в 3:20 ч, когато вярващите трябва да спрат да се хранят до следващата нощ. Тъпанът не е пряко свързан с празника, но е останал като хубава традиция от преди времето на часовниците и мобилните телефони във всеки дом.



С празнична трапеза приключват постите в свещения за исляма месец. Преди това обаче вярващите отправят молитва. Днес рано сутринта стотици изпълниха най-старата на Балканския полуостров хасковската Чарши джамия, която се оказа тясна да побере всички поклоници и някои от тях коленичаха за молитва пред храма. Празнична молитва беше отслужена и във всички джамии на територията на община Минерални бани, област Хасково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама