Съветник хвали Хилъри за „Белене“: Не лошо свършена работа

17:41, 05 юли 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследване „Уикилийкс“ публикува 1258 мейла - кореспонденция на Хилъри Клинтън, от времето, когато е била държавен секретар на САЩ. От тях пък се появи България и проектът „Белене“, за който преди две седмици излезе решението на арбитражния съд в Женева, според което България трябва да плати 550 млн. евро на "Атомстрйекспорт" заради спирането му.

В писмо от 28 март 2012 г. заместник-шефът на кабинета на Клинтън Джейк Съливан я информира в темата на кореспонденцията, че проектът за строеж за АЕЦ "Белене" ще бъде спрян. В писмото той пише: Not bad work  (б.а. не лошо свършена работа). Това от своя страна реферира към намеса от страна на САЩ в енергийната политика на България, към което навежда и следващото препратено писмо.

Припомняме, че на 5 фев. 2012 г. Хилър Клинтън беше на посещение у нас и се срещна с премиера Борисов, като тема на разговорите беше и „Белене“. Тогава правителството още беше на позиция, че проектът продължава и държавата ни няма да се откаже от него. Джейк Съливан в момента пък е съветник по външна политика в изборната кампания на бившата първа дама. Ако Клинтън бъде избрана за президент се очаква Съливан да стане съветник по националната сигурност.

Поздравленията на Съливан към Клинтън са изпратени заедно с препратено писмо от помощник държавния секретар на САЩ Ричард Морнингстар. Писмото му е от 28 март, 2012 г., 08.15 часа.

В писмото се казва, че на Морнингстар е звъннал, току-що, българският външен министър Младенов и му е казал, че България се отказва от ядрения проект „Белене“ с Русия. „Това бе основна тема на обсъждане по време на посещението Ви (б.а. Хилъри Клинтън) в София“, казва секретарят на САЩ.

Външният ни министър е обяснил на помощник държавния секретар, че Русия сътрудничи на България за спиране на проекта. Също така, че страната ни ще се сдобие с реактор, който ще бъде поставен в АЕЦ „Козлодуй”. Морнингстар казва още, че „Уестингхаус“ води преговори с българите за осъществяването на проект в „Козлодуй“, използвайки руския ядрен реактор“. Такава идея изказа и Делян Добрев от ГЕРБ, след като стана ясно решението на съда в Женева, че реакторът, който имаме, може да се използва за ядрената ни централа. Премиерът Борисов обаче се надява заедно с Русия той да бъде продаден на трета страна.

Интресно е още, че обаждането на външния министър Младенов се е случило малко преди 08.15 часа сутринта, час преди да е започнало правителственото заседание, на което е щяло да бъде взето официалното решение за спиране на проекта.

Ето ги и писмата към Хилъри Клинтън:



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама