Уроците на живо учиха деца от Попово

18:10, 05 юли 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учениците от  V и VI клас на Основно училище „Любен Каравелов“ в Попово приключиха работата по проект „Езикът – мост или граница между хората“ – съвместна иницатива на полуинтернатната група и училищната библиотека с посещение на изучавани в работата по проекта обекти от Поповския край. Това са Скалният манастир в с. Крепча и Капанският етнографски комплекс в село Садина.

Скалният манастир до село Крепча е възникнал през X-ти век по време на управлението на цар Симеон Велики. В една от килиите му е открит най-старият надпис на кирилица на Балканите. Игуменът на манастира – архимандрит Серафим - разказа на учениците за живота на монасите в манастира в миналото, за откриването на надписа и какво съдържа той. Всички бяха впечатлени от факта, че повече от 1000 години надписът е стоял недокоснат, защото се намира в труднодостъпна пещера.

Вторият обект от екскурзията беше Капанският етнографски комплекс в Садина. "Там ни очакваше голяма изненада. Домакините ни посрещнаха с богата трапеза. Заедно с кмета Хриска Стоянова, да ни попее капански песни ни очакваше певческата група при Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“ при НЧ „Съединение – 1889“, както и ученици от ОУ „Христо Ботев“,  заедно с директора Илка Дечева и техни учители, с които по-късно играхме „стари“ игри от времето без компютри и интернет. " разказа училиния библиотекар Антоанета Йорданова.

Поповските ученици поканиха новите си приятели от училището в село Садина да им гостуват през новата учебна година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама