Готвят тестове за почтеност с полиграф за експертите по корупция

18:12, 05 юли 16 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има тестове за почтеност с полиграф при набиране на нови хора в органа, който предвижда антикорупционния закон. Това обяви днес Антони Тренчев от Реформаторския блок в ефира на БТВ.

Законът предизвика дискусия в студиото между Тренчев и адвокатът и блогъра Николай Хаджигенов. С новия закон, които преди 5 дни мина на първо четене, се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество.

„Имаме един елит напълно не наказан. Ние хората, които сме го пуснали на първо четене демонстрираме политическа воля“, допълни още Тренчев в студиото. Хаджигенов го обори, че защитниците на закона „на една гола пръчка са сложили пера и се хвалят“.

Адвокатът категорично заяви, че тази мярка няма да спре корупцията у нас. Според него у нас няма никакво действие, което да не се извършва корупционно дори когато отиваме до магазина. Хаджигенов смята, че румънският модел е по-добър от нашия, тъй като при него подобен орган е независим и не се слага под управленската шапка.

Тренчев не закъсня да защити отново закона като поясни, че с него ще има повече яснота и правомощия като много точно ще се знае кой носи отговорност за случващото се в страната, тъй като всичко ще се централизира. Ще могат още да се правят проверки на шефове на агенции, комисии, болници и други, допълни Тренчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама