Командироват трудови инспектори от вътрешността на страната в Бургаско

18:23, 05 юли 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трудови инспектори от вътрешността на страната ще бъдат командировани в Бургаско, пише сайтът dnevnik.bg. Главната инспекция по труда през летния туристически сезон ще хвърли всичките си сили за проверки именно в тази област, защото тук се назначават много повече временни работници, отколкото общо във Варненско и Добричко, където ще разчитат на местните инспектори, са съобщили от агенцията.

По данни на НСИ през 2015 наетите през юли спрямо март в трите области с морски курорти са се увеличили с почти 68 000 души, като увеличението в Бургаско е с около 40 000 души. Тенденцията се потвърждава и от поисканите разрешения за работа на непълнолетни през тази година - общо 1697, от които 1142 в област Бургас.

От началото на юни до днес инспекторите по труда в трите области са започнали около 500 проверки в хотели, ресторанти и магазини. Най-честите нарушения са неплащането с увеличение на положения нощен труд и разпределението на работното време. Установени са и 50 души без регистриран трудов договор като минималната глоба за това нарушение е 1500 лв.

Често на обектите липсват документи, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. Не се осигуряват задължителните междудневни и междуседмични почивки. За да установят това, инспекторите ще посещават един и същи обект по няколко пъти на ден, защото служителите обикновено не сътрудничат, а се оплакват едва след като вече не са на работа. В този случай обаче инспекцията може само да санкционира работодателя, но не и да го задължи да отстрани нарушението. Ако пък има останали неплатени възнаграждения, работникът може да се оплаче само в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама