Прокуратурата в Пловдив: Общинските власти не могат да опазят пътищата си

19:25, 05 юли 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверка на Апелативна прокуратура-Пловдив е установила 94 нарушения на Закона за движение по пътищата в регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян, Хасково и Кърджали. Най-много са своеволията в Пазарджишко – 48, където тежки строителни и селскостопански машини са замърсявали пътните платна с кал и строителни материали.

На територията на община Асеновград е констатирано, че на разклон за с. Сини връх и на разклон за с. Добростан са монтирани рекламни табели на самите пътни възли и кръстовища на общинските пътища, както и в непосредствена близост до указателните табели за населените места, което значително ограничава тяхната видимост и представлява нарушение от Закона за пътищата.

29 нарушения са хванати в Смолянсия регион. Те са концентрирани на територията на община Доспат, където е констатирано незаконно строителство върху общинска пътна мрежа, също там има и 26 случая на складиране на дървен материал върху общинска пътна мрежа.

Останалите нарушения – 11 в Старозагорско, в 3 в Хасковско  и 2 около Пловдивско са за липсващи табели с имена селища, поставяне на рекламни пана на непозволени места и в близост до пътното платно, изграждане на непозволени огради, които препречват движението.

С оглед изложените резултати от проверката прокуратурата прави извод, че липсва изработен механизъм за упражняване на ефективен контрол от страна на общинските власти по отношение на спазване на правилата за ползване на общинските пътища, установени в Закона за пътищата, Наредбата за специално ползване на пътищата и наредбите на съответните общински съвети, издадени на основание на Закона за пътищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама