Плевнелиев: Не виждам бъдещето на България в казахските степи, трябва да сме европейци (обновена)

19:38, 05 юли 16 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не виждам бъдещето на България в казахските степи. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия при коментар за позицията му относно политиката на Русия. По думите му, когато две бивши империи спорят, трябва да се държим като европейци, а не като хора живеещи в степите. На въпрос дали има разминаване с премиера Борисов по темата, той отговори, че когато има проблем трябва да се посочва, а той не само го и посочва, а има и позиция по него.

"Много често съм бил на различни позиции с министър-председателя, но в крайна сметка аз и той сме добри приятели, аз и партия ГЕРБ сме приятели. Няма никакъв проблем да имаш различна позиция, когато тя е принципна и обоснована", коментира президентът. Той обясни, че по казусът с флотилията в Черно море е бил на различна позиция с Борисов като причинае е, че "бяхме на различни срещи". "Аз му се обадих, той дойде, седнахме заедно и се разбрахме", обясни президентът случилото се тогава. Припомняме, че преди две седмици се появи разнопосочна информация, че България ще участва във флотилия с Румъния, Турция и Украйна срещу Русия, която беше опровергана от премиера.

KTБ и "Белене"

"Не правя разлика между КТБ, големите енергийни проекти и жестокото ограбване на банките през 1996 г. Нито един наказан Трябва да се тръгне по пътя на парите, защото няма как 3,6 млрд. да се изпарят. Призовавам отговорните органи - покажете, че този път е по-различно, нека казусът КТБ е по-различен от Първа частна банка", каза президентът. 

Държавният глава открои фалита на КТБ като една от огромните въпросителни, на които управляващите трябва да намерят отговор.

„Кой се е възползвал от милиардите през тези 20-25 години, кои са хората? Това е задача на компетентните институции да разберат. Много е ясно. От казусът с КТБ, 3,6 млрд лв. липсват. Народът трябваше да е компенсиран, това е огромната грешка на държавата. Действат ли институциите, ще върнат ли обратно парите? Много се надявам", каза още Плевнелиев.

По думите му вече дошло време политиците да дадат отговор на тези въпроси, „да излязат и да говорят“. 

Президентът Плевнелиев призова Георги Първанов да обясни за т.нар. Голям шлем ( б.а. АЕЦ "Белене" и други енергийни споразумения) и да каже каква е позицията му за Крим. "Крайно време е да излязат, да говорят и да обяснят за тези проекти", допълни той. Президентът коментира осъдителната присъда на България по проекта "Белене" като каза, че трябва да се разбере кой носи отговорност и попита реторично дали е трябвало да се наливат пари там без договор.

"Виждам, че държавата е на прав път, виждам обаче, че може да бъдем по-решителни. Аз апелирам към казуса "Белене" и "КТБ" да се обясни дна народа, да се подходи отговорно от държавата", отговори Плевнелиев на въпрос дали премиерът Бойко Борисов прави всичко възможно да реши тези проблеми.

Скъсаната снимка на президента Пленевлиев

"Самият акт за мен е толкова безмислен, че няма смисъл да го коментирам. По-скоро се надявам в обществото да има дебат - всеки да направи своите изводи за деморкатичната култура, далие е добре на деморкатично избрания държавен глава да му се къса снимката", коментира Плевнелиев, като допълни, че за него е проблем това, че един референдум с противоконституционни въпроси е минал без дебат в парламент. визирайки този иницииран от сценаристите в "Шоуто на Слави".

Президентски избори

"Леко съм притеснен, че кандидатите още не излизат", коментира Плевнелиев, но припомни, че неговата кандиадатура също е била обявена в последния момент. Той допълни, че в момента според него се водят тежки, финални разговори с кандидата на ГЕРБ за държавен глава.

Президентът Плевнлиев заяви, че единствено сполетялата го семейна трагедия е причината да не се кандидатира за още един мандата. Той допъни, че не му е оказван никакъв натиск. "Взех сам своето решение и се радвам, че го взех навреме", каза президентът.

Корупцията в държавата

"Проблемът е ясен, народът го вижда и не бива да се замита", заяви Плевнелиев и допълни, че той трябва да "стои на масата и да се решава от българските политици". Позовавайки се на данните за изследването на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията, президентът заяви, че при правителството на Пламен Орешарски е имало "пик на фирмите" замесени в корупция. Той допълни, че след това стойностите намаляват, но остават псотоянни.

Бях прав тогава. Бях сам, единствен, който свали доверието си в деня, в който премиерът и министрите се обясняваха за назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, коментира още Плевнелиев.

Брекзит

„Никой не печели нищо от Brexit. И затова призовавам: пазете се от националисти и популисти. Последните се познават по това, че са били навсякъде и използват всяка ситуация, при която хората са били притеснени. Много е лошо да си играеш със страховете на хората”, категоричен бе държавният глава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама