Николай Младенов за мейлите на Клинтън: Тук няма новина

21:25, 05 юли 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият външен министър Николай Младенов в отговор на изтеклите мейли на бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън публикува позиция, че в информацията, която се отнася за България - "няма новина". Той обясни в своя блог, че Русия е информирана за намерението на България да спре проекта "Белене" в телефонен разговор на премиера Борисов с президента Путин. Той заявява, че информация за този разговор има в стенограмата на Министерски съвет.

"В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250  на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004" , пише Младенов.

По думите му той е предоставил същата информация, каквато е дал на американския посланик  и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. 

"Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", завършва Младенов.

Ето я и цялата позиция на Николай Младенов:

Тук няма новина!

В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250  на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004.

Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет.

Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама