Тереза Мей с най-много гласове за премиер на Великобритания и лидер на консерваторите

21:41, 05 юли 16 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вътрешният министър Тереза Мей е получила подкрепа от 165 гласа да бъде новият премиер и лидер на консервативната партия на Великобритания, съобщава BBC. Проведеното гласуване е част от започналия процес по избор на лидер на партията и премиер на Обединеното кралство.

Министър Андреа Лийдсъм е втора с 66 гласа. Майкъл Гоув получи 48, а Стефан Краб 34. Лиъм Фокс пък отпада от надпреварата, нареждайки се последен с 16 гласа. 

В основна заплаха за лидерските амбиции на Мей се превръща заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм, която вчера получи подкрепата на бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за Брекзит Борис Джонсън. Останалите вече двама кандидати са министърът на правосъдието Майкъл Гоув и министърът на трудовата заетост и пенсионното дело Стивън Краб.

Следващите гласувания са в четвъртък и отново във вторник, докато не останат само двама кандидати. Тогава новият лидер ще бъде определен при гласуване на по-широк партиен принцип, а окончателното решение за приемник на Дейвид Камерън се очаква през септември, за когато са насрочени и разговорите с евролидерите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама