Без нови попълнения в Северняшки ансамбъл и хор "Гена Димитрова"

07:08, 08 юли 16 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови попълнения в Северняшкия ансамбъл и общински хор "Гена Димитрова" няма да има, въпреки че по мнението на ръководителите на съставите това възпрепятства работата. Решението бе взето при последната сесия на Общински съвет - Плевен и коментирано от председателя Мартин Митев. Ето какво каза той:

"Предложенията бяха да се увеличи щатът на Северняшки ансамбъл с 6 души и щатът на хор "Гена Димитрова" с 1. Аз не казвам, че тези щатни бройки не са необходими, но в конкретния случай съветниците не можаха да бъдат убедени в правилността на това искане. Всички знаем, че всяко ново назначение води след себе си и нови разходи. Не бяха представени дори най - елементарни финансови обосновки откъде ще се финансират разходите за евентуалните нови членове на колективите"

От пресцентъра на ОбС - Плевен припомнят, че допреди 3 години Северняшкият ансамбъл наброяваше общо 66 души - артисти и обслужващ персонал. През 2013 г., тогавашният директор Георги Хинков внесе предложение до съветниците за съкращение на 10 щатни бройки певици и музиканти. Експертите бяха и са категорични, че намаляването на артистите се е отразило негативно върху работата на ансамбъла - народният хор не може да изпълнява дори средно сложни партитури, а в оркестъра ярко се усеща липсата на основни за народния жанр музикални инструменти - гайда и тамбура.

Според стандартите, професионалните ансамбли за народни песни и танци трябва да наброяват 76 артисти, като тоталният минимум е 68. Това е и причината да бъде внесено сегашното предложение до съветниците, за увеличаване на състава с двама музиканти и четири певици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама