Табели с правила поставиха на плажа „Корал“ (снимки)

07:28, 08 юли 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволци изработиха и поставиха табели с правила на плажа „Корал“ край Царево. Инициативата е на сдружение "Да запазим Корал", като от там са поели и разходите за материалите на стойност около 200 лв.

Целта на табелите е да информират летовниците какво означава плаж за природосъобразен туризъм и какви са правилата там.

Повелите са разделени на две групи – „Високо се цени“ и „Строго се забранява“.

Към първата спадат „Доброто настроение“, „Опазването на чистотата на плажа и морето“, „Съобразяването с почивката и спокойствието на другите“, „Практикуването на всеки безмоторен спорт“, „Спазването на добрия тон“.

Към втората група са посочени „Замърсяването“, Използването на плажа, морето и дюните за тоалетна“, „Паркирането, шофирането и престоят на МПС върху пясъчните дюни“, „Движението в залива на всякакви моторни плавателни средства“ и „Агресията“.

"Щом липсва държава – ще трябва да си основем наша, с наши правила", обяснява предприетите действия на сайта на сдружението един от основните му лица Атанас Русев.

От сдружението пишат, че на няколко пъти са участвали в изваждането от водата на потенциални удавници в бурното море. Моторен самолет е преминал точно на 3 метра над главите на плажуващите, а преди това двама с кросови мотори са разорали дюните, а само няколко часа преди тях – 2 моторници са карали върху главите на къпещите се хора.

„Когато стане нещастен инцидент кой ще е виновен? Кметът, областният управител, министърът или министър-председателят? За това че никой от тях не спазва и не е спазил закона?“ – питат реторично от "Да запазим Корал".

От сдружението казват, че на плажа на Корал няма нито спасители, нито охрана, която да следи за нарушения. Това се случва, въпреки че в края на юни Кабинетът спешно отпусна 700 000 лева за неохраняемите плажове, към които спадат и трите плажа за природосъобразен туризъм. По тяхна информация тези пари са определени за 19 плажа, включително и 3-те плажа за природосъобразен туризъм. От тази сума за плажа "Корал" би трябвало да има 36 842 лева, изчисляват от сдружението.

"Ако към тях се прибавят и онези средства скрити в общината, областната управа и министерството – сумата би трябвало да е поне 100 000 лева, които по закон трябва да отидат за: осигуряване на спасителна дейност на плажа, почистване, извозване на боклуци, тоалетни. Това е сума напълно предостатъчна за всичко това" - заявяват от "Да запазим Корал".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама