Съдът отказал да регистрира партията на Местан (обновена)

09:08, 08 юли 16 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд е отказала регистрация на партията на Лютви Местан - ДОСТ, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в седем дневен срок.

Една от посочените причини за отказаха за регистриране на партията, е че „дост” е турска дума, като съдията се е позовал на „Българския тълковен речник".

"Партията се афишира именно чрез своята абревиатура (всъщност това вече се случи в общественото пространство). Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума - турска дума" се кава в решението на съда.

Втора причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. "Преобладаващият брой учредители са с турски имена, а чл. 11 от Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа", се кава още в решение на съдия Лилия Илиева.

В решението се казва още, че отделни формулировки в искането за учредяване на партията са неправилни. "Например, партията си поставя за задача „безусловно установяване и реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство“. „Установяване“ означава тепърва да се изгражда това чувство, сякаш не го е имало преди, което е в противоречие с частта за реабилитирането", пояснява съдията.

Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април. Малко след това съдия Лилия Илиева отправи няколко препоръки към устава на партията и поиска разяснение по някои въпроси. Втора причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”.

 

В крайна сметка на 27 юни тръгна и делото за регистрация на партията. В началото на юни обаче то беше спряно, тъй като имаше неясноти в документите. Председателят на движението Лютви Местан тогава поиска отвод на съда, но магистратите отказаха. При тръгването на делото Местан заяви, че вярва в българския съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама