ДОСТ за спряната регистрация: Това е лоша новина не за партията, а за България

09:43, 08 юли 16 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От ДОСТ разпространиха официална позиция в отговор на решението на Софийски градкси съд да откаже регострация на партията. От партията на Лютви Местан обясняват, че това решение е лоша новина не за партията, а „за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни”.

„Още в понеделник ще обжалваме това решение пред ВКС”, допълват още партията.

Една от посочените причини за отказаха за регистриране, е че „дост” е турска дума, като съдията се е позовал на „Българския тълковен речник”. Според ДОСТ самият факт, че думата присъства в български речник опровергава доводът на съдията по делото.

Втора причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. „Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия”, допълват още от партията.

„Имаме силни очаквания ВКС да бъде обективен и безпристрастен, защото продължаваме да вярваме, че в Република България демократичните правила, процедури и принципи са еднакво приложими за всички”, допълват още от ДОСТ.

При подаването на документите в СГС за регистрацията на ДОСТ Лютви Местан в края на месец април каза, че „всички документи за регистрацията на партията са подготвени така, че да не дадат никакво основание да бъдат счетени за некоректни”. Местан създаде новата формация след като бе отстранен от лидерския пост на ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама