Осъждан 12 пъти силистренец обжалва третата си присъда за палеж

12:36, 08 юли 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Севдалин Енчев обжалва пред Варненския апелативен съд 8-годишната си присъда за палеж, произнесена от Окръжния съд в Силистра. В началото на май тази година 30-годишният мъж е бил признат за виновен, че на 10 август 2015 г. след полунощ на паркинг по ул.“Баба Тонка“ в Силистра запалил „Ауди“ на стойност 1230 лв., като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други автомобили на значителна стойност в общ размер от 8250 лв. Съдът е определил първоначален строг режим за наказанието, което да се търпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

В жалбата си Енчев настоява изцяло да бъде оправдан поради факта, че по делото имало само косвени доказателства. Представителят на Апелативната прокуратура не поддържа протеста на колегите си от Силистра и счита, че присъда от 8 години, което е над средния размер, предвиден от закона за това престъпление, е справедлива. Енчев има 12 присъди в биографията си, като 2 от тях са за палежи, една е за закана за убийство и другите са за кражби, извършени в периода 2004 – 2008 г.

В мотивите си Окръжният съд в Силистра е категоричен, че палежът е извършен умишлено. Севдалин е организирал двама свои познати, единият от които е осигурил необходимата горивна смес. Първоначалната цел била да се подпали вратата на жилището на приятелката му, но това се осуетило. Компанията продължила по улиците на града и Енчев забелязал автомобила на пострадалата. Решил, че е на друг човек, който го  „изпортил“ на полицията преди време. Взел предварително подготвената бутилка със запалителната смес, полял автомобила и го запалил. Гърмежът от пламналата кола разбудил и собствениците на съседните автомобили, които успели навреме да ги отдалечат от пожара.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама