Съдът отмени таксата за разкопаване, въведена от Общинския съвет в Разград

12:54, 08 юли 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд отмени чл.57, т.9  от Наредба №14 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Разград. Решението е публикувано на сайта на съдебната институция.

Производството е образувано след общонадзорна проверка и протест на прокуратурата срещу наредбата на Общинския съвет, заради неправомерно събиране на такса за разрешение за разкопаване.

С оспорената точка Общинският съвет е определил цена  от 15 лв. за услугата „издаване на разрешение за прокопаване”, при срок на издаване от 14 дни. В протеста се сочи, че оспорената разпоредба противоречи на чл. 72 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, че не са налице основанията на чл. 2 и чл. 6 от Закона за местните данъци такси /ЗМДТ/ за определяне на цена за такава услуга.

В мотивите си съдът приема, че оспореният нормативен акт в тази част е незаконосъобразен, като постановен в противоречие с материалния закон. Според магистратите е налице и неяснота във формулирането на правната норма, която позволява нейното своеволно и разширено тълкуване от администрацията. Текстът на нормата  е: „За издаване на разрешение за прокопаване /срок 14 дни/”. От тази формулировка не става ясно  разрешението за прокопаване на какво и къде е имал предвид Общински съвет- Разград при приемане на нормата. Неяснотата на текста се потвърждава и от разминаването между твърденията на процесуалния представител на ответника в съдебно заседание и представените по делото доказателства, посочват в мотивите си магистратите.

Тази неяснота във формулирането на правната норма според съда позволява нейното своеволно и разширено тълкуване от администрацията, което е недопустимо, а така също прави невъзможно и проверката на съда за материалната законосъобразност на оспорената разпоредба.

Съдът намира, че специалният закон - ЗУТ, който урежда обществените отношения във връзка със строителството, освен разрешението за строеж  не предвижда издаването разрешение за прокопаване. Поради това магистратите считат, че предвидената услуга  - „издаване на разрешение за прокопаване”, не намира опора в законова правна норма и общината не може да я предоставя.

Тъй като не намира опора нито в Закона за нормативните актове, нито в Закона за устройство на територията, нито в Закона за местните данъци и такси, налогът трябва да бъде отменен, се посочва още в решението на Административния съд в Разград.

То подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14- дневен срок от съобщаването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама