Нова жалба срещу шума от нощен клуб в Шумен

13:05, 08 юли 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова жалба до общинския съвет внесоха живеещи в близост до заведението “Мултифейс” в Шумен. 12 души от бул. „Славянски” 26 се жалват от силната музика от заведение, която вечер пречи на живеещите наблизо.

Жалбата бе разгледана на заседание на правна комисия към местния парламент в града.

Гражданите искат да се предприемат мерки и работното време на заведението да бъде ограничено, като от 22 часа до 6 сутринта музиката да бъде спряна.

Сред исканията е и да се разпореди проверка, която да установи дали звука в заведението, навън и в близките домове е над нормата.

Да се проверят и разрешителните за строителство и дали помещението на заведението отговаря на изискванията, както и шумоизолацията.

Проф. Добрин Добрев коментира, че е честа практика в малките часове на нощта заведенията да отварят прозорците си и така шумът да се пренася навън. Той също настоя да се забрани пускането на музика нощем.

Правна комисия взе решение жалбата да се насочи към новосформираната временна комисия за Наредба 1, която отговаря и за обществения ред.

На заседанието съветниците се запознаха и със становище на пожарната по повод жалбата на семейство, живеещо на втория етаж в блок на ул. “Дедеагач” № 8 в кв. “Тракия” в Шумен. Те се оплакаха от монтирана на първия етаж камина на пелети, която опушва цялата сграда, а системата за отвеждане на дима създава налягане в комина на сградата и прави невъзможно отоплението с печки на твърдо гориво на хората от останалите етажи.

Според становището коминът не отговаря на изискванията на производителя, тъй като реално има няколко отвора. Така общото събрание трябва да излезе с решение по казуса, като най-вероятно ползващите камината с пелети ще трябва да изградят допълнителен комин, който да се ползва само за този уред.

Бившият общински съветник д-р Антон Попов направи предложение до ОбС за въвеждане на нови правила за поддръжка на общите части на блоковата етажна собственост.

Нормативно е добре решено, но на практика нещата стоят по друг начин, каза д-р Попов и даде пример с блок до Второ базово училище, където заради липса на поддръжка е паднало парче от фасадата, а спукана тръба в необитаем апартамент е докарала сметка за 600 кубика вода на входа.

Затова искането му е да се предприемат действия в посока документиране състоянието на панелните сгради, както и изграждане на работещи механизми за авариен достъп до имоти.

Тъй като комисията няма право на законодателни промени, молбата на д-р Попов бе проблемите, свързани с етажната собственост и наложителните промени в закона за управлението й, да бъдат адресирани до компетентен орган.

Правна комисия прие предложенията да бъдат изпратени до Националното сдружение на общините, тъй като те имат практика да разглеждат подобни случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама