Част от реформаторите поискаха от Борисов да уволни Вежди Рашидов

13:34, 08 юли 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 български интелектуалци, университетски преподаватели, юристи и др. се обръщат към премиера с искане за отстраняване на Вежди Рашидов от поста министър на културата. Народните представители от "Гражданския съвет" на Реформаторския блок и тези от ДСБ категорично подкрепяме тази инициатива, мотивите към нея и призива на гражданите. 

 

Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във връзка с открито писмо до премиера, което е следствие на скандала с Рашидов, който разкритикува водещия на "Денят започва с култура" по БНТ Георги Ангелов. Причина на недоволството на министъра бе дискусия за промените в Закона за културното наследство, срещу които се възпротивиха редица културни дейци. 

 

Ден след предаването беше уволнен и един от участниците в него - художникът Владо Руменов. В четвъртък искането за оставка на Рашидов прозвуча и на протест пред Националната художествена галерия, от където е отстранена и известният куратор Мария Василева.

 

"Призивът е точен, защото вече не е време да се обръщаме към Рашидов за искане на оставка. Ако той имаше разбиране какви щети е нанасял и нанася на българската култура, щеше отдавна да е свършил тази работа", подчерта Радан Кънев. 

 

По думите му депутатите от ДСБ и "Гражданския съвет" на Реформаторския блок се обръщат към премиера Борисов.  Според тях министър-председателят трябва да каже дали в България има проблем със свободата на словото, има проблем с независимостта на медиите и да отстрани Вежди Рашидов, или трябва да каже, че проблем няма. 

 

Ако Борисов посочил втория възможен отговор, това означавало, че реформаторите трябва да предприемем адекватни политически действия към власт, правителство и премиер, които не отчитат този проблем. "Надаваме, се че той ще разбере сериозността на положението и ще отстрани министър Рашидов", каза Кънев. Попитан какви ще бъдат тези мерки, Кънев каза, че ще станат ясни, когато му дойде времето. 

 

Мартин Димитров призна, че средствата за обществената телевизия БНТ идват от бюджета. "Питам от къде идват заплатите на министрите? Пак от същия бюджет. Подобни аналогии и твърдения са абсолютно несериозни", коментира депутатът във връзка с твърдението на Рашидов, че водещият Ангелов е "хрантутник на държавната софра".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама