Осъждан 12 пъти силистренец обжалва третата си присъда за палеж

14:07, 08 юли 16 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Севдалин Енчев обжалва пред Варненския апелативен съд 8-годишна присъда за палеж на автомобил, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

В началото на май тази година първата съдебна инстанция е признала вината на 30-годишния мъж затова, че на 10 август 2015 г., след полунощ, на паркинг по ул.“Баба Тонка“ в Силистра, запалил лек автомобил „Ауди“ на стойност 1230 лв, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други автомобили.

Съдът е определил първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

В жалбата срещу присъдата на съда в Силистра, Енчев настоява изцяло да бъде оправдан поради факта, че по делото имало само косвени доказателства. Представителят на Апелативна прокуратура не поддържа протеста на колегите си от Силистра и счита, че присъда от 8 години, което е над средния размер, предвиден от закона за това престъпление е справедлива. Енчев има 12 присъди в биографията си, като 2 от тях са за палежи, една е за закана за убийство и другите са за кражби, извършени в периода 2004 – 2008 година.

В мотивите за присъдата Окръжен съд Силистра е категоричен, че палежът е извършен умишлено. Севдалин е организирал двама свои познати, единият от които е осигурил необходимата горивна смес.

Първоначалната цел била да се подпали вратата на жилището на приятелката му, но това се осуетило. Компанията продължила по улиците на града и Енчев забелязал автомобила на пострадалата. Решил, че е на друг човек, „изпортил го“ на полицията преди време. Взел предварително подготвената бутилка със запалителната смес, полял автомобила и го запалил.

Гърмежът от пламналото Ауди разбудило и собствениците на съседните автомобили, които успели навреме да отдалечат своите превозни средства от пожара. Според първата съдебна инстанция „….тези действия неминуемо доказват наличието на пряк умисъл при извършване на престъплението. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал и е искал настъпването на общественоопасните последици.”

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама