Бургаската прокуратура даде на съд шофьор, убил един и ранил трима души

15:07, 08 юли 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура-Бургас предаде на съд варналията Владимир Димитров, съобщиха от държавното обвинение. Той е подсъдим за това, че на разклона между село Миролюбово и гр. Българово, управлявайки лек автомобил „Рено“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Димка Христова, както и средна телесна повреда на други трима души.

Катастрофата станала на 20 ноември 2012 г. Владимир Димитров пътувал от Казанлък за Варна с личния си лек автомобил. Около 16-16.20 часа, движейки се към Бургас, подминал Т-образно кръстовище с второстепенен път вляво (за с. Миролюбово). Спрял на отбивка вдясно, след автобусната спирка, за да изпуши цигара, след което да се отправи към Варна.

По същото време и в същата посока (от Айтос за Бургас) Марин Неделчев управлявал собствения си лек автомобил. На предната дясна седалка до него била Димка Христова, зад нея на задната седалка - Тайбе Мехмед, а зад водача - Еленка Димитрова. Времето било ясно, слънчево, пътната настилка - суха. След като Неделчев подминал разклона на с. Миролюбово за Бургас, пътят пред него бил чист. Трафикът не бил много натоварен. Управлявал автомобила в дясната лента с включени къси светлини и със скорост около 90 км/час. Пред него нямало автомобили. Пътният участък след разклона за Миролюбово е прав, с две ленти за движение посока Бургас и една лента за движение в обратна посока, отделена от другите две с единична непрекъсната линия, която пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат.

Когато бил на около 100 метра след Т-образното кръстовище с второстепенен път вляво (за с. Миролюбово), Неделчев видял лекия автомобил на Владимир Димитров, спрян извън пътното платно, вдясно от посоката му на движение. Той възприел колата, установена в покой.

Когато автомобилът на Неделчев бил на около 48 метра, Димитров предприел действия в изпълнение на намерението си да се върне обратно, към разклона за с.Миролюбово, за да отиде в гр.Варна. Привел автомобила в движение и го насочил към пътното платно. Преди започване на маневрата не подал светлинен сигнал, с който да обозначи намерението си за маневра и влизане в  платното.

Вместо да погледне наляво, той гледал надясно за идващи моторни превозни средства от Бургас към Айтос, за да може да се включи в насрещната лента за движение, към която се бил насочил. Без да се е уверил в безопасността на маневрата, Димитров насочил автомобила към пътното платно, завил волана наляво и навлязъл с предницата на автомобила перпендикулярно на лентата, по която се движел автомобилът на Неделчев. Последният започнал маневра за заобикаляне. Автомобилът на Димитров обаче продължил да се движи, което направило маневрата за заобикаляне невъзможна. Тогава Неделчев опитал да спре управлявания от него автомобил. Последвал удар между двете превозни средства. След сблъсъка двата автомобила спрели в насрещната лента за движение от посока гр. Бургас.

Пострадалите били откарани в болница, където по-късно Димка Христова починала.

Еленка Димитрова имала счупване на дясна предлакътница, лявата лакетна кост и на лява бедрена кост. Тайбе Мехмед била със счупване на десния крак. Водачът Марин Неделчев получил контузия на гръдния кош, тотален пневмоторакс вляво с подкожен емфизем, гръдната травма е довела до разстройство на здравето временно опасно за живота.

Бургаският окръжен съд е насрочил съдебното заседание за 28 юли 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама