Плевнелиев поиска повече НАТО в Черно море

17:24, 08 юли 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този на партньорите от НАТО". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция преди форума на върха на НАТО във Варшава.

Той подчерта, че от присъединяването си към Алианса страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море. „Принципната българска позиция е за разширяване на предното присъствие на Алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка една от държавите членки и под командването на НАТО“, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.

Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО, се очаква лидерите да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния. "Тези формирования имат изцяло отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и показват способността на Алианса да защити всяка страна членка", подчерта Росен Плевнелиев. България има готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационалната бригада в Румъния, която се ще провежда учения за подобряване на съвместимостта и координацията на партньорите от НАТО.

Само преди седмици се стигна до скандал след идея на румънския президент Клаус Йоханис за флотилия в Черно море срещу Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама