Гражданският съвет на РБ имал шест кандидатури за президент

19:15, 08 юли 16 / Политика 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искаме широка обществена подкрепа за президентската си кандидатура. Доколкото знам пет – шест много силни кандидатури вече се обсъждат в Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това обяви в ефира на БТВ председателят на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков.

„Не е проблем дали следващият парламент ще е с Реформаторския блок или без, важното е дали ще е добре за страната. Даже не важно дали ще съществува Реформаторският блок. Сега са на дневен ред са президентските избори, искаме силна личност, която да е гарант за съдебна реформа, която да отстоява интересите ни в ЕС и в НАТО. В събота подкрепихме идеята на СДС Гражданският ни съвет да определи нашата кандидатура”, добави той.

Запитан как са реагирали другите партии от РБ на идеята Гражданският съвет да определи номинацията, той обясни, че във вторник партията ще има съвет.

“Силно се надявам, че ще съумеем да издигнем една силна кандидатура, която би била силен коректив на това управление”, поясни Яков.

В гостуването си Яков коментира и отказа на съда да регистрира новата формация на Лютви Местан – ДОСТ.

„От постановяванията на такова нелогично решение става ясно, че правораздавателната ни система се нуждае от тежка реформа. Имаме нужда от независима съдебна система, която да постави на върха реда и правилата и те да важат за всички”, подчерта той.

„Ако един министър на културата си позволява да налага цензура на журналист от обществената телевизия и да му припомня на чия „хранилка”, това е недопустимо. Случаят с Рашидов потвърждава решението ни да напуснем управлението”, коментира Яков и последния скандал около министъра на културата.

По въпроса защо е останал шеф на ТЕРЕМ макар партията му да е излязла от управлението, Яков заяви, че участието в съвет на директорите или в надзорен съвет не е равносилно на участие в политиката.

 

„Аз съм отишъл с експертизата си да помогна за дружеството. Напуснах, защото сме в предизборна обстановка и реших да отдам времето си на това”, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама