Огнян Минчев: Живеехме в Европа на либералните ценности, а сега сме в "гора с опасни хищници"

23:58, 08 юли 16 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Европа живеехме в красив парк на либералните ценности, но сега сме ако не в джунгла, то в гора с опасни хищници. Това каза политологът Огнян Минчев по БНТ и допълни, че ЕС се нуждае от промяна, в интерес на всички, представляващи ЕС.

"Европейският съюз е безпомощен, защото е безграничен и приема всички, но той има нужда от идентичност", каза още Минчев. По думите му Западна Европа е в криза от десетина години, защото вече не е хегемон, по чиито правила живее целият свят. В момента съперничество за господство имат САЩ, Русия и Китай, каза още политологът.

Според Минчев ЕС трябва да се промени като институции, като поведение на елитите и като действия. Като основа опасност пред ЕС той определи засилването на националния популизъм, който би могъл да доведе до унищожени на ЕС, като политически съюз.

НАТО и Русия

"С разполагането на войски в Европа, целта е да се покаже на Русия, че понататъшна експанзия със средствата като в Грузия и Украйна не е допустима. НАТО показва, че е готов да защити своите членове и граници, но може и спокойно да говори с Русия", коментира  Минчев срещата на върха на страните от НАТО.

Българската дипломация

"Дълго време нямаме самочувствието на самостоятелен играч в международната политика. Преди 25 години имахме колониална администрация. Сега гледаме да заемем ъгълчето, в което никой от съседите ни, няма да ни посегне, но това не е правилната позиция", според политолога.

По думите му България може да избегне влиянието от Турция и Русия като бъде активен и надежден член на НАТО и ЕС.

Вежди Рашидов и Георги Ангелов

"Над българските медии беше осъществено едно грозно покушение от олигархията", коментира Минчев сблъсъка между министър Рашидов и водещия от БНТ Георги Ангелов. По думите му монополизирането на медиите е отслабило волята и силата им, и е създало впечатление във властимащите, че могат да си позволят повече, отколкото е нормално.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама