Детски музей на колела пристига в Пловдив

07:39, 10 юли 16 / Любопитно 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детски музей на колела пристига днес в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Инициативата, която се провежда за трета поредна година, помага на децата да научат по забавен начин интересни факти за изкуството по българските земи през вековете.

"Работното време" на музея ще е от 10 до 20 часа, с почивка в най-горещите часове от 13.30 до 15.30 часа.

Идеята е чрез безплатни осем тематични ателиета и импровизиран музей децата да се запознаят с основните периоди от историята на българското изкуство - Праистория, Изкуство на траките, Римска епоха, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Копия на емблематични български картини.

Във всяко ателие ще има кратка теоретична и практическа част. Децата ще имат възможност да направят своя зооморфна или антропоморфна фигурка, да украсяват тракийски ритони, да се научат как да правят плъсти, да разберат повече за средновековната мода и възрожденското изкуство, да се запознаят с най-бележитите български художници.

Експозицията на музея също ще бъде изцяло обновена с копия на артефакти, намерени по българските земи, и емблематични произведения на български творци. Специално за събитието е създадена и информационна карта с кратко представяне на всеки един период.

Във всяко едно от 8-те творчески ателиета участниците ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на изкуството. След като преминат през всички тях, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-значимите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.

Водещи на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и служители доброволци от "Сосиете Женерал Експресбанк" и Българския червен кръст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама