Горивата ще продължат да поскъпват, прогнозират експерти

11:07, 10 юли 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно през март, припомни Калоян Стойков.

"При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е нагоре", каза той пред БНР.

И допълни: "Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто".

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира пред БНР обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци. "Лекият суров петрол се движи някъде около 45 дорала за барел, а сортът "Брент" е съвсем малко по-скъп - 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама