Шуменка стана „приемна дъщеря” на самотни пенсионери

11:47, 10 юли 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От осем години Спаска Гацева е домашна помощничка в Социалния патронаж към община Шумен и се грижи за болни и самотни хора. Посещава ги веднъж в седмицата по график, почиства, пазарува, носи храна, а за повечето от тях е и като „приемна дъщеря”, тъй като родните им деца са надалеч или пък по цял ден на работа.

„Чакат ме хората да им отворя вратата. Отивам един път в седмицата.Има тежко болни на легло, при които ходя и два пъти седмично. Най-важното е хората да ми гласуват пълно доверие. Лесно, е когато те разберат и те опознаят”, разказва 53-годишната шуменка.

Сърцатата дама сменя памперси, къпе, мери кръвно налягане и захар, удря инжекции с инсулин. Изпълнява поръчките на пенсионерите какво да им купи от магазина или пък от аптеката. Носи рецептурните им книжки при личния лекар и плаща сметките за тока и водата.  

Повечето от „пациентите” на Спаска са самотно живеещи хора. По думите й, градът е пълен с такива и тя е неволен свидетел на различните им човешките съдби.  Докато ги посещава слуша разказите им за децата, за професиите и живота им.

Най-възрастният й пациент е почти 90-годишен, има обаче и млади хора, прекарали инсулт, за които трябват много грижи.

По график Спаска обслужва 20 човека на седмица. Всеки ден посещава по четирима души , за по два часа и така работният й ден става 8-часов. Обикаля адресите в Тракийския и Добруджанския квартал и навърта по 1-2 км. на ден, макар че има безплатна карта за градския транспорт, дадена от Общината.

По професия жената е икономист, завършила е Икономическия техникум в града, работила е като секретарка и в търговията. Личната й съдба, се стекла така, че й се наложило да се грижи за свои болни близки и така се насочила към новата „професия”.

„Няма лесна работа, просто трябва да действаш. И да имаш желание да се трудиш”, отсича сега Спаска. Въпреки, че вече се е квалифицирала като отлична домашна помощничка, тя е категорична, че няма да търси подобна работа в чужбина.

Възрастните хора знаят мобилния й телефон и се случва понякога дори късно вечер да й звъннат, за да чуят гласа й и да пожелаят лека нощ. А също и просто да й благодарят за грижите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама