Актьорите Рачков и Любо Нейков с рамо за Рашидов

12:01, 10 юли 16 / Политика 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Театралната формация “Мелпомена”, в която влизат популярния актьор Димитър Рачков, познат най-вече от “Господари на ефира”, както и Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и директорът Свелин Стоилов разпратиха отворено писмо, в което изразяват подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов, след като по-рано през седмицата около него се завирхи грандиозен скандал.

“С настоящото писмо [...] заявяваме своята подкрепа към министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България”, пишат те, като подчертават, че не са взели “дори и половин стотинка държавни пари”.

Според тях в първия си мандат Рашидов е направил “голяма стъпка за реформа в българските културни институти - освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес”.

Те подчертават още, че “благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове, днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас – Драматичният театър в Пловдив е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години”. Като негови успехи те подчертават и “Българския Лувър”, както и “десетки” театри, училища по изкуства, зали, паметници на културата и археологията, които са били напълно възстановени или изградени по негово време.

“Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът “прие” уникалната експозиция “Епопея на тракийските царе”, с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на Министър Рашидов, прекрачихме прага на Лувъра , не просто като съзерцатели на световната културата, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога”, пишат от театралната формация “Мелпомена”.

Междувременно стана ясно, че утре отново ще има протест с искане за оставка на Рашидов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама