„Варненско лято“ чества 100-годишнината на Йехуди Менухин

13:23, 10 юли 16 / Култура 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вековният юбилей от рождението на гениалния цигулар и диригент Йехуди Менухин, който се отбелязва в целия свят, ще бъде честван с концерт и в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. В концерта, който ще се проведе във вторник в Градската художествена галерия „Борис  Георгиев“, ще участват и възпитаници от неговата школа в Англия.

Школата „Менухин“ е създадена през 1963 г. В нея се обучават около 60 ученици на възраст от 8 до 18 г., които свирят на струнен инструмент или пиано. Сред най-известните възпитаници са цигуларите Алина Ибрахимова, Найджъл Кенеди, Никола Бенедети, Тасмин Литъл, Валерий Соколов.

Биографът на Йехуди Менухин - Хъмфри Бъртън, казва за него, че е "най-известното дете на планетата", истинско дете чудо от мащабите на Моцарт. Седемгодишен е, когато свири със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а 4 години по-късно изнася първия си концерт в „Карнеги хол“.

„Скъпи мой Йехуди, тази вечер имах възможност да се убедя, че все още се случват чудеса. Господ очевидно не е спрял да работи“ - тези думи на Алберт Айнщайн след един концерт на 16-годишния Йехуди Менухин илюстрират може би най-добре възхищението, което поражда младият цигулар у своите съвременници и което се запазва до края на активната му кариера. Когато е на 12 години, получава изключително ценен подарък от известния банкер и ценител на изкуството Хенри Голдман - цигулка „Страдивариус“ от 1733 г.

Роден в семейството на белоруски евреи, избягали през Палестина в САЩ, Йехуди Менухин се превръща в гражданин на света. Още е дете, когато сключва договор със звукозаписната компания EMI, сътрудничеството му с която продължава цели 70 години. Това е най-дългият договор в историята на музиката. Йехуди Менухин е основател на редица музикални инициативи и школи. През 1977 г. създава фондацията Live Music Now, която организира концерти на млади професионални музиканти извън големите зали - например в затвори и в болнични заведения. Бил е председател на Международния музикален съвет на ЮНЕСКО. Той е автор на книги и есета, посветени на теми от политиката, хуманизма и екологията. През последните си години живее във Великобритания. За многобройните му успешни общочовешки акции и мисии той е отличаван с най-високите отличия и благородни звания в редица държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама