"Индъстри Уоч": Богатството на домакинствата се е утроило за 10 г.

14:07, 10 юли 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богатството на домакинствата в България нараства с два пъти по-бързи темпове от брутния вътрешен продукт на страната за последните 10 г. Това показва обзор на „Индъстри уоч”, засягащ богатството на домакинствата и пазара на жилища за последното десетилетие, цитиран от bTV.

Причина за това са повишената склонност на домакинствата да пестят и високите лихви, които получаваха до 2013 г. По този начин финансовото богатство на българите се е утроило от 2005 г. насам и в края на 2015 г. надхвърля 65 млрд. лв., или 75.6% от БВП.

Според икономистите тенденцията от последните 10 години продължава – повишените финансови ресурси идват от ръста на доходите на работещите и притока на емигрантски пари от чужбина.

Предпочитанията на домакинствата се променят в рамките на последното десетилетие. Въпреки спада на лихвите домакинствата в България избират банковите депозити като основен начин за съхранение на своето богатство. Делът на банковите влогове нараства от 61.5% от финансовия портфейл на населението през 2005 г. до 65.2% десет години по-късно.

Хоризонтът на спестяване се удължава. През последните 10 години домакинствата спестяват все по-дългосрочно. Близо половината срочни спестявания на населението са за срок от 6 до 12 месеца през 2015 г., а всеки пети срочен влог е сключен за период над 1 година. Все по-голям става делът на устойчивите спестявания – средства, които домакинствата не планират да харчат в обозримо бъдеще.

През последните 10 години делът на потребителските кредити се стопява до 40% от всички домакински заеми през 2015 г. при положение че е бил 54% през 2005 г.Задлъжнялостта по жилищни кредити трайно нараства в относително изражение като през 2015 г. близо половината дълг на българските граждани е съставена от ипотеки.

От глобалната финансова криза до сега цените на жилищата в България са поскъпнали с 8%. Въпреки строителния бум през последните години, както цените на имотите, така и реализираните продажби остават далеч от нивата преди кризата. Цените растат с плавни темпове, като двигателите на растежа са предимно вътрешни – най-вече оживлението на пазара на труда, видимо през ръста на заетостта и заплатите.

За разлика от периода 2005-2008 г. притокът на чужди капитали в България в момента е ограничен. Инвеститорите са изключително предпазливи заради бавния растеж в еврозоната, трудностите на Гърция, предстоящото преструктуриране на ЕС, заради излизането на Великобритания, и слабостите на китайската икономика, въпреки изключително меката монетарна политика и ниските лихви в глобален мащаб. Без нов свеж поток от чужди капитали, цените на жилищата ще продължат да се повишават бавно и скоро няма да доближат нивата от 2008 г., обобщават от "Индъстри уоч".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама