С иконопис и живопис се представя “Студио Димчовски” в „Двореца” в Балчик

16:10, 10 юли 16 / Култура 25 1046 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 12 юли от 18 ч. официално ще бъде открита първата самостоятелна  изложба - иконопис и живопис на студио "Димчовски". Тя ще бъде подредена в "Каменна зала" на ДКИ КЦ "Двореца"-Балчик.

Студио Димчовски – Антония и Димчо Димчовски, живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г., използвайки класически иконографски техники. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони чрез полагането на злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Инициатори и учредители са на Българско иконографско сдружение. Участвали са с идеи, като художници по костюми и в направата на декорите на филмите „Миграцията на паламуда”, „Откраднати очи”, „Емигранти”, „Шивачки” и др.



По думите на Димчо Димчовски, иконата се освещава от сълзите на молещите се хора. Затворена някъде тя няма да чудотвори, няма чрез нея Бог да благовества или да извърши някакво чудо. Иконата има смисъл, само тогава, когато има социална функция, Бог чрез нея да спусне благодатта си. Колкото повече хора се молят пред иконата, толкова тя е по-свята и по-истинска, твърди иконописецът, който е завършил и Богословие.



Периодът на изложбата ще бъде от 12 до 26 юли - време, през което всички гости на Архитектурно-парков комплекс "Двореца", многото ценители на строгостта и дисциплината в иконописта, на усета за цвят, нюанс и светлина в живописта, чрез представената изложба - иконопис и живопис, ще имат възможност да се докоснат до една немалка част от работите на творческото семейство Димчовски.

Работното време на "Каменна зала" ще бъде от 9:30 до 18:00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама