Светла Василева – оперната дива от Добрич, покорила сцените по цял свят

19:35, 10 юли 16 25 1916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В няколко свои предавания научнопопулярната поредица по bTV "НепознатиТЕ" с автор и водещ Георги Тошев разказва за родената в Добрич оперна прима Светла Василева, завладяла оперните сцени по цял свят. През летните месеци зрителите ще могат да видят „Най-доброто” от "НепознатиТЕ", включително и разказа за прочутата добричлийка, пяла заедно с Пласидо Доминго и Андреа Бочели, за което съобщи самата тя на страницата си във фейсбук.

Родена в Добрич. Притежаваща италиански паспорт, дом на Лазурния бряг и кариера, заради която обикаля света. Това е Светла Василева. Завладяващо сопрано, артист от най-висока класа и жена с изтънчена красота.  Притежаваща онази харизматичност, присъща само на големите оперни диви.

 „Може би, не съм много амбициозна, но съм максималист. Аз съм много критична. И още по-самокритична”, казва за себе си оперната прима Светла Василева, извървяла пътя от Добрич на световните оперни сцени. „Когато подхождаш абсолютно професионално към нещо, това не го наричам амбиция. Ти просто правиш нещо на най-доброто ниво, на което си в състояние да го направиш”, допълва тя. Георги Тошев се среща с нея в Париж, където тя е за спектакъла на Боб Уилсън на „Мадам Бътерфлай” в опера „Бастий”.

„България е част от мен и аз съм част от България”, споделя примата, която изправя на крака оперната публика по цял свят.

Светла Василева разказва, как е била на 4,5 години, когато решила, че иска да става оперна певица. Завършва музикалното училище във Варна, а след това и Консерваторията в София. След това печели стипендия, за да продължи образованието си в Италия. Оказва се, че по това време академията на Ла Скала е затворена, а останалите училища по опера не предлагат по-добро образование от това, което вече е получила.  Попада в оперна трупа, която обикаляла цяла Европа. Предложили на младата българка да пее главна роля, което е голям шанс.

Другият голям шанс за Светла е срещата с оперния режисьор Марта Доминго – съпруга на Пласидо Доминго. „Срещнах Светла за първи път в Лиеж през 1996 г. Поставях нова продукция на „Травиата”, а момичето, което трябваше да пее главната роля, се отказа. Започнахме да търсим заместничка. Моята представа беше за млада, красива и добра певица, или простичко казано перфектната Травиата. Светла се появи на прослушването и ние моментално се влюбихме в нея.  Тя беше съвършена – хубава, млада и съвършена актриса. Беше удоволствие да работя с нея”, спомня си Марта Доминго.

„След като Марта я откри, двамата със Светла пяхме на доста концерти. Пели сме заедно на много места. Освен това се снимахме заедно във филмирана версия на „Палячи” в Равена под диригентството на Рикардо Мути”, разказва един от най-великите тенори на съвремието ни Пласидо Доминго.

Светла има дългогодишно приятелство и партньорство и с Андреа Бочели. „Но концертите на Андреа хората са някаква смесена публика, хора, които са решили, че искат да се забавляват ида им е приятно”, споделя Светла Василева.

Тя е пяла в най-елитните оперни театри на всички континенти под дригентството на имена като Рикардо Мути, Зубин Мета и Лорин Маазел. Въпреки че световната й кариера започва още в средата на 90-те,  Светла пя на българска сцена едва през 2013 г. Тогава предложението идва от много близък приятел и колега – цигуларя Васко Василев, който кани Светла на концерта си в София като специален гост. „Аз я обожавам и ние сме приятели. Когато сме на сцена, ние се забавляваме, което се случва с малко артисти. Тя е разчупена на сцената, с нея можеш да се шегуваш, да импровизираш. Тя не е само оперна певица в клишето за такава, но минава и към широката публика”, споделя Васко Василев.

Запознали се в Ковънт Гардън. Заради съвпадението на фамилиите всички го питали дали му е сестра или съпруга. Запознали се след първата репетиция. Дългогодишното им приятелство ги събира заедно в още един проект в България - записа на 12 най-популярни канцонети в студиото на БНР.

 „Светла Василева е много известна в Италия. Тя е звезда, както в Италия,  така и в цяла Европа. Освен тона, тя е изключително приветлив човек, с нея се чувстваш добре. Андрея Бочели също се почувства много добре с нея, защото тя е искрена, контактна и най-вече голям професионалист”, споделя маестро Марчело Рота – диригент.

„Малко са певците, които могат да ти бръкнат в сърцето. Тя това го прави”, казва за Светла Василева именитият български цигулар Васко Василев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама