Инжектираха повторно Стария бряст

07:26, 14 юли 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втори път тази година Старият бряст в Сливен беше инжектиран срещу заболяването трахеомикоза, т.н. холандска болест. Лечението се извършва от доц. Стефан Мирчев от Лесотехническия университет, в екип с г-н Рашид Рашид, който организира цялостната дейност по диагностика на състоянието, лечение и профилактика на дървото. Екипът е подписал договор с Община Сливен за цялостната дейност по укрепването и възстановяването на Стария бряст, обявен за европейско дърво на 2014 година.

„Половината от предвидените за тази година дейности са извършени, в частта, която беше свързана с изпълнението от чуждестранните специалисти, защото в тези сфери нямаме опит. Тези дейности се сведоха до определяне на степента на загниване на дървото и стъблото, укрепване на короната му. Инжектирахме го срещу опасното заразно за дърветата заболяване трахеомикоза. Преценихме, че възрастта му не позволява някакво ударно еднократно инжектиране и направихме малка трикратна дозировка”, сподели преди манипулацията доц. Мирчев

Диагностирани са трите основни проблема на Стария бряст: - хранителният режим, загниването на стеблото и клоните и холандската болест – трахеомикоза. „Вторият етап е търсене на решение. Трябва да се оптимизират въздушния, водния и хранителния режим”, поясни още доц. Мирчев. По думите му ефектът от грижите за дървото - столетник е видим.

Първото инжектиране с препарат и специален уред от САЩ, беше извършено на 22 април, втората манипулация се извърши тази вечер, третата ваксина ще се постави през есента, в края на вегетацията на дървото и преди обледяване на клоните му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама