Звезди на балета сред етноакценти показва изложба, посветена на Кирил Шиваров

07:31, 14 юли 16 / Култура 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необичайна многожанрова изложба се открива днес във Военноморския музей във Варна. Тя е по идея и реализация на творческия тандем АНДАРИ - АНатолий Радев и ДАРИя Василева, под патронажа на вицепрезидента на Маргарита Попова.

Изложбата представя 15 творби на визуалното изкуство, създадени от двамата автори, които са разположени в неповторимата атмосфера на етнографски акценти от региона. Неочакваният поглед на авторите към културно-историческото наследство на Варна се допълва с изключителния подбор на моделите за творбите. Това са световни звезди от последните издания на Международния балетен конкурс. Изложбата е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров, оставил свои неповторими следи в културната среда на морския град, които също са вплетени в духа на изложбата.

Изложбата е първата от поредица прояви, посветени на българското културно-историческо наследство и национален дух. Сред тях е лекторията „Силата на българския дух“, планирана за утре в хотел „Черно море“. Освен АНДАРИ, които ще обяснят замисъла си за изложбата, в нея ще участват краеведът Християн Облаков с обзор и пешеходна обиколка на следите от Кирил Шиваров в Стара Варна, инж. Таньо Танев и гл. ас. Ангел Манев от ИКИТ към БАН с лекция за вибрационната сила на българската глаголица и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама