Защита на инвеститорите и качество на одитите ще гласува парламентът

07:34, 14 юли 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще гласува на първо четене законопроекта за независимия финансов одит. Той беше одобрен единодушно от депутатите в комисията по бюджет и финанси миналата седмица.

Проектът предвижда по-високи изисквания за одитите на големи финансови компании, въвеждането на т.нар. съвместен одит, когато става въпрос за предприятия от обществен интерес. Също така тези дружества ще могат да използват една одиторска компания максимум 7 години.

В мотивите към законопроекта финансовото министерство изтъква, че с промените се постига хармонизиране на българското с европейското законодателство. Като основни цели са поставени засилването на защитата на инвеститорите и качеството на извършените одити.

Една от най-основните промени е въвеждането на задължение минимум две одиторски дружества да проверяват годишните финансови отчети на фирмите с обществен интерес, след което да се изготви съвместен доклад.

Целта е да се разчупи господстващото положение на големите одитори и да се предостави възможността на дружества без системно значение да навлязат във финансовия сектор. "Концентрацията на одиторски услуги създава системен риск в сектора", посочват от министерството на Владислав Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама