Децата в Тервел разучават стъпките на български хора

07:57, 14 юли 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 60 деца в Тервел учат стъпките на български хора по време на ваканцията в рамките на програмата "Наше лято", съобщава зам.-кметът Дияна Илиева.

Организаторите отчитат голям интерес към народните танци, които се водят от ръководителя на ДФТА "Калинка Вълчева" Нели Денева. В първото занятие са включиха 65 деца, които бяха разделени на две възрастови групи. Малките танцьори от групата на възраст от 5 до 8 години започнаха разучаването на Добруджанско право хоро, а тези на възраст от 9 до 15 -Тракийско право хоро. След това всички заедно с помощта на танцьори от ансамбъла разучаваха Добруджански ръченик и Дунавско хоро. В заниманията по български танци се включи и група деца от ЦДГ „1 юни“ под ръководството на Стоянка Денева и Цветелина Стоянова.

В сградата на ОДК "Малкият принц" се проведе и първото занятие на Клуба по шахмат с ръководител Красимир Прокопов. Участие в него взеха 15 младежи на възраст 8 до 14 години. Бяха им разяснени основните правила в шаха, а някои от по-големите проведоха символични турнири.

Градският парк пък стана място за велосъстезание, в което участваха 24 деца на различна възраст. Надпреварата се проведе съвместно с РУ на МВР в Тервел и Детско полицейско управление към СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Георги Чолаков – инспектор в Детска педагогическа стая. Състезанието не беше за скорост, а за майсторско управление на велосипед. Проведоха се и първите тренировки по тенис на маса в градския парк под ръководството на Евгени Здравков и Радка Жечкова.



Едно от най-атрактивните занятия, започнало миналото лято  -  Кулинарна ваканция, продължава, но този път в барчето на Община Тервел под ръководството на Мирослава Пенева. Първото занятие на новата форма в тазгодишното издание на програмата – Школата по икебана, също събра много почитатели на източното изкуство.

Група от 80 души в състав участниците в „Наше лято“ и Клуба по автентичен фолклор, както и любознателни възрастни посетиха разкопките на крепостта „Палмате“ в село Оногур. Проф. Казимир Попконстантинов разказа на всички за работата по разкопките и откритията до този момент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама