Проф. Мира Кожухарова: Не сме застраховани, възможна е епидемия от "Зика", ако няма мерки

08:02, 14 юли 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фактът, че в Румъния е установен случай на "Зика" означава, че там има добър епидемиологичен надзор. За момента има по-голям риск за българите заради този случай. Това заяви пред бТВ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. 

Тя обаче напомни, че до момента няма установен случай на българин у нас, който да е се е заразил в вируса в чужбина. Допълни обаче, че не сме застраховани. "От 2 до 5 дни преминава този вид вирус", допълни експертката. По думите й някои от заразените дори не разбират, че са били боледували от него.

„Задача пред континентална Европа е да не се допусне циркулация на вируса. Възможна е епидемия, ако не се вземат мерки”, коментира още проф. Кожухарова. Относно предстоящите Олимпийски игри в Бразилия, където има "Зика", епидемиологът уточни, че игрите се провеждат в зимен за Бразилия сезон, когато комарите са по-малко.

Не пийте вода от кладенци през лятото заради ентеровирусите, посъветва още проф.Кожухарова. По думите й ще се увеличават случаите на  заболявания със стомашни нерзположения и ако до този момент покачването при тях е с 10 %, то броят на хората тепърва ще се увеличва.

"Спазвайте добра хигиена не само у дома, но и навън", посъветва експертката. Тя разясни, че ентеровирусите са най-опасни за бебетата, тъй като диарията при тях би могла да предизвика само за няколко часа обезводняване. Пеленачетата загубват не само водата от организма, но и нужните им за нормалния метаболизъм соли, поясни епидемиологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама