Борисов: Предсрочни избори, ако загубим президентските. Загатна ремонт на кабинета

08:17, 14 юли 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако загубим президентските избори като партия, още вечерта хвърлям оставката на кабинета и обявявам предсрочни избори, защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта. 

Това каза премиерът Бойко Борисов пред БТВ, като загатна и че готви промени в правителството.

За пореден път той отказа да каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава. Било естествено обаче лидерите на партии да се кандидатират. Предизвика дори новият председател на БСП Корнелия Нинова да го стори. "Ние не го крием, всеки ден ме питат дали ще ставам президент", разясни Борисов. И напомни, че през септември ще стане ясен кандидатът на ГЕРБ. Не разкри дали ще е жена, но разясни, че половете нямат значение - "българските жени не отстъпват по нищо, дори са по-добри от мъжете".

"Да, може би ще има някоя и друга рокада в кабинета", отговори още Борисов. Той обаче отказа да каже какви промени в правителството ще предложи, защото първо щял да ги обсъди с мнозинството. Обясни, че за разлика от първия си кабинет, сега има коалиционни партньори, пред които "ще мотивира идеите си за оптимизиране на работата" на МС. Ако обаче партньорите не се съгласят, положението щяло да остане същото. 

За АЕЦ "Белене" благодари на БСП за предложението им да се възобнови проектът, защото това щяло да му даде аргументи в преговорите, включително и с Иран запродажба на оборудването. "Всеки ден  160 хил. евро цък, цък, цък, само върху лихвите", обобщи той сумата, която трябва да платим по загубения арбитраж срещу руската страна. Увери, че ще платим парите.  "3 млрд. лв. ще загубим, ще отидат в един гьол. Досега над милиард и 200  - 300 млн. лв. са отишли за разчистване на площадката на "Белене", разясни той. Борисов ги определи като погубени пари, в случай че не се намери купувач за централата. 

По скандала с културния министър Вежди Рашидов обяви, че се извинява от негово име. "Накарах му се, извини се 100 пъти", поясни премиерът. По думите му Рашидов е добър човек, но "мина през ада с рака на гласните струни, емоционален е, има едно чувство за справедливост и забравя, че е министър", оневини го Борисов. Според него именно чувството на справедливост изиграва лоша шега на Рашидов, защото той забравя, че всяка негова дума може да се обърне срещу него.

Аз не мога много да ги различавам кой от кой отбор ЦСКА е, коментира още Борисов, който преди участието си в сутрешния блок, беше посрещнат от фенове на армейския отбор на влизане в телевизията. Обяви, че ако има законов начин, не 10 млн.лв., а 20 млн. лв. да са необходими, би настоял "колегите да вземем такова решение". Даде за пример, че в момента за българския волейбол отиват средно около 10 млн. лв. за световното и допълнително се отделят средства за разкриване на зали за волейбол в страната. "От 1990 г. футболът обаче е в частни ръце. Ако не, какво да направим, Ненчев да стане на ЦСКА, Руми Бъчварова - на "Левски", на Московски - "Локомотив". Призовавам финовете на ЦСКА да се съберат, да се разберат, да си стиснат ръцете", каза още министър-председателят.

Борисов отговори и на независимия депутат Георги Кадиев за имотното си състояние. Карал служебен автомобил от 15 -16 години, има 150 000 лв. на влог и три кучета. Поради това няма  купен автомобил на свое име, а като собственост му се води само къщата в Банкя. Поне 10 000 лв. да е заплатата на премиера, предложи още Борисов, защото смята, че заплата му от 4 000 лв. е обидно малка, за това, че често всички в държавата го търсят за помощ при нужда.

"Има реална опасност за Черно море", допълни Борисов, тъй като се притеснява от струпването на голям брой въоръжение там. "Ако на стената има пушка, тя рано или късно ще гръмне", обрисува ситуацията там. Преди дни той се размина с президента Росен Плевнелие, който поиска повече НАТО в региона. Борисов пък пожела това да е демилитаризирана зона.

Премиерът се похвали и с мерки за облекчаване на движението в София -  разпоредил на НСО да ограничат движението си в часовете между 7:30 и 9:00 сутрин и 17:30 - 19:00. 

Борисов щял да почива "някоя събота и неделя в Евксиноград". Обяви, че така разпределя времето си, че да може пред уикендите да "открива това, което сме направили". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама