Даеш потвърди смъртта на Омар Чеченеца

09:27, 14 юли 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-висшият военен ръководител на Даеш Абум Омар ал Шишани, известен като Омар Чеченеца, е бил убит в сражение край иракския град Ширкат, южно от Мосул, предаде близката до джихадистите информационна агенция „Амак“, цитирана от световните медии.

Вашингтон все още не може да потвърди или отрече информацията.

Припомня се, че САЩ разглеждат Шишани като "военния министър" на “Ислямска държава“

През март от Сирийския център за наблюдение на човешките права заявиха, че той е ранен, но не е убит, въпреки предположенията на САЩ за обратното.

Шишани е един от най-издирваните от Вашингтон главатари на ДАЕШ, като бе обявена награда за главата му в размер на 5 млн. долара.

Омар Чеченеца, известен с жестокостта и ожесточеността си в боевете, беше един от най-издирваните главатари на групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Омар Чеченеца е роден през 1986 г. в Грузия. Баща му е християнин, а майка му - мюсюлманка. След като се бие в редовете на грузинската армия срещу руснаците през 2008 г., той напуска армията и лежи 16 месеца в затвора за притежание на оръжия. След това отива вСирия и се присъединява към групировка, която се бори срещу режима на Башар Асад.

През май 2013 г., когато се създава ИД, Чеченеца се заклева във вярност на нейния водач Абу Бакр ал Багдади и е назначен за военен командир на групировката за Северна Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама