Модерният прочит на християнството в стихосбирката „Нужен”, видяха в Русе

10:17, 14 юли 16 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във фоайето на 2-рия етаж на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” беше представена стихосбирката „Нужен” на доц. д-р Калин Михайлов, съобщиха от културния институт.

Авторът на определяния като един от най-нашумелите поетически сборници през 2016 г. е преподавател по западно-европейска литература в СУ „Св.Климент Охридски” и един от най-добрите есеисти и културолози в областта на българското християнство, разбирано и тълкувано като ортодоксална основа на общоевропейската цивилизованост и духовност.

Началото на поетическата вечер е поставил водещият Иво Братанов, старши преподавател по литература в СОУ „Христо Ботев”. За поетическите достойнства и посланията на книгата „Нужен” говори литературният критик Камен Рикев, който не скри удовлетворението си, че отново е в родния си град Русе и в духовното му средище-библиотеката.

„Прекрасно е, че тук, освен уединението с книгите русенци могат да общуват и с авторите на живо и да водят съдържателни разговори за българската идентичност и българската култура. Всъщност и това е новото място на библиотеката в живота на съвременния българин, едно универсално културно и социално средище. А книгата „Нужен” е от малкото образци на одухотворена мисловност, които действително са ни нужни в динамиката на съвремието. Това е поезия, белязана с особена звезда, в най-концентрирания смисъл на християнското всеопрощение и доброта, без претенциите за оригиналност, истинска и много човешка, което е достойнство и основен белег в изповедта на автора на тези стихове”, сподели той.

В горещата юлска вечер се получи разговор за общуването ни с божественото, за християнската добродетелност в ежедневието, за скритите знаци на старозаветни културни послания и критерии за нравственост и човечност.

Авторът на стихотворния сборник „Нужен” доц. д-р Калин Михайлов сподели свои виждания за мястото на българина в общоевропейската ценностна система като преносител на културни традиции от Златния век на Симеон. Стана дума за изстрадани мисловни послания на поколения български творци към бъдещето, които ние просто трябва да пазим и да предаваме на базата на своя опит към следващите поколения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама