Френският външен министър не се притеснява от новото амплоа на Борис Джонсън

12:03, 14 юли 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският външен министър Жан-Марк Еро не се притеснява от назначението на ръководителя на кампанията за Брекзит Борис Джонсън за външен министър на Великобритания, предаде АФП, цитирана от „Фигаро“. „Аз не се притеснявам от Борис Джонсън, но вие знаете какъв е неговият стил и как работи той“, каза Еро по време на гостуването си по радио Europe 1 в четвъртък. По думите на френския дипломат Джонсън е „излъгал много“ по време на кампанията за британския референдум.

„Изборът на Тереза Мей да се довери именно на Борис Джонсън да ръководи дипломацията на страната показва, че след националното допитване Обединеното кралство се намира в сериозна политическа криза“, каза още Еро. „Това не означава, че това трябва да остане така. В този момент трябва да се постигнат най-добрите условия, така че излизането на Великобритания от ЕС да стана по-възможно най-добрия начин“ добави още той.

„Имам нужда от партньор, с когото да преговарям. Той трябва да бъде честен и надежден“, каза френският дипломат, чийто стил се различава коренно от този на Джонсън.

52-годишният бивш кмет на Лондон бе назначен за външен министър на Великобритания, след като вчера Тереза Мей официално встъпи в длъжност.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е поканила Тереза Мей да посети Берлин за разговори и че очаква да работи с нея, цитирана от Ройтерс.

„Нашета задача е да работим много тясно с правителства на съюзнически държави", каза тя на пресконференция в Бишкек, Киргизстан, допълвайки, че е необходимо тясно сътрудничество заради многото проблеми по света.

Канцлерът изтъкна, че е провела телефонен разговор с Мей в сряда вечерта и че я е поканила за разговори в Берлин.

„Очаквам да работим заедно”, добави канцлерът на Германия.

Меркел отказа да коментира изненадващото решение на Тереза Мей да назначи Борис Джонсън за външен министър на Обединеното кралство.

Вчера от пресслужбата на британския министър-председател съобщиха, че Мей е заявила в телефонен разговор с Меркел и френския президент Франсоа Оланд, че британското правителството се нуждае от време преди да започне разговори за излизане на страната от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама