До утре всички едри преживни животни трябва да са ваксинирани срещу Заразен нодуларен дарматит

12:05, 14 юли 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До утре всички едри преживни животни в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу Заразен нодуларен дарматит. Към момента всички едри преживни животни, които са идентифицирани и данните им са въведени в системата ВетИс са ваксинирани. Всички животни, които не са регистрирани и ваксинирани до 15 юли 2016 година ще се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване, съобшават от Българската агенция по безопасност на храните.

 Тя променя извънредните изисквания при транспорт, преработка и реализация на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит. Всички Едри преживни животни (ЕПЖ) в страната трябва да бъдат ваксинирани срещу заразен нодуларен дерматит (ЗНД) до 15 юли 2016 г. Забранено е придвижването и транспортирането на ЕПЖ, които не са ваксинирани срещу ЗНД в страната.

Разрешава се придвижване и транспортиране на ваксинирани животни, включително и неваксинирани ЕПЖ под 6-месечна възраст, родени след 05.07.2016г. от ваксинирани майки, на територията на България, при условие, че са изминали най-малко 28 дни след извършване на ваксинация за ЗНД в обекта на произход. Въвеждането на нови животни в животновъден обект се допуска при условие, че наличните в обекта-получател ЕПЖ са ваксинирани срещу ЗНД, като са изминали най-малко 28 дни от извършването на ваксинацията, или 28 дни от извършването на заключителна дезинфекция, ако в обекта е констатирано огнище на заболяването.

Клането на ЕПЖ с произход Република България може да се извършва в месодобивни предприятия на територията на цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма „диамант”. Върху опаковките на месните заготовки, вътрешностите и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България също се поставя идентификационна маркировка с форма „диамант”. Добитото месо и продукти от тях се реализира само на територията на страната.

Стерилизираните месни продукти (стерилизирани консерви), произведени от месо, добито от ЕПЖ с произход Република България се поставя идентификационна маркировка с овална форма. Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо от ЕПЖ с произход различен от български се поставя идентификационна маркировка с овална форма, при условие, че са произведени, съхранявани и с тях е боравено без да влизат в контакт с месо от ЕПЖ и месни заготовки, в които има вложено месо от ЕПЖ с произход Република България. Те могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Мляко, добито от ЕПЖ на територията на Република България може да се използва за човешка консумация и за производството на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти могат да се реализират на територията на страната с търговски документи, а в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама