ДСБ сваля рязко лихвите по забавени плащания

12:13, 14 юли 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от ДСБ внасят законопроект, който трябва да намали чувствително високите лихви по забавени плащания, които фирми и граждани плащат. Според внесените текстове те трябва да станат 4% за частни лица и 8% за юридически лица, като към тези цифри се добавя основният лихвен процент (ОЛП), определян от Българската народна банка (БНБ), който към момента е 0.1%.

Към моментът процентът е 10, като към него също се добавя ОЛП. Решението за размера му, обясниха депутатите, е взет преди повече от 20 години от Министерски съвет при една коренно различна икономическа ситуация, когато този размер на лихвата е имал компенсиращ ефект, а не наказателен, както всъщност се случва днес.

Избраниците от ДСБ посочиха още, че са се запознали с практиката и европейското законодателство по темата, което посочва, че лихвата трябва да е 8%. Страни като Германия и Австрия обаче прилагат диференциран подход към гражданите и в сила е по-нисък процент от порядъка на между 4 и 6 пункта.

Промяната ще облекчи най-вече гражданите, които откриват след години, че имат неплатени задължения към топлофикации, например, и по тях текат лихви. “Може да си представите, че за 4-5 години задължението може да се увеличи с 50 и повече процента”, посочи Петър Славов от гражданската квота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама