Започна дигитализация на ценни книги от фонда на читалища в Плевен

12:25, 14 юли 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценни книги от библиотеката към читалище „Съгласие“ в Плевен ще бъдат прехвърлени в цифров вариант с цел опазването им през вековете, информираха от културната институция.

Инициативата е по проект Програма БГ8 за опазване на културното и книжовно наследство, а плевенската библиотека е един от партньорите за създаване на културна съкровищница Север плюс.

Читалището бе посетено от екипа, който ще извърши дигитализацията. Целта бе да се вземе част от специалните колекции, за да стартира прехвърлянето им в цифров вариант. След като първият етап приключи ще бъде направена втората стъпка – създаване на дигитален каталог.

Така ще се даде възможност на гражданите да ползват текстове от базата данни за свои цели. Начало на конверсията ще се постави с местния периодичен печат от Възрождението, след което ще бъдат дигитализирани и други ценни екземпляри.

Проектът приключва април 2017 г., вече има изработен уебсайт http://bgseverplus.eu/bg/, където има подробна информация за етапите на проекта и където дигитализираните документи ще бъдат достъпни онлайн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама