Адвокат на Емилия Ковачева: На записите друга акушерка бие новороденото

12:33, 14 юли 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Друга акушерка, а не подсъдимата Емилия Ковачева е удряла новородената Никол в болница "Софиямед". Това заяви днес пред Софийския градски съд (СГС) адвокат Владимир Шейтанов, който се включи в защитата на подсъдимата за опит за убийство на 4-дневното бебе. Шейтанов направи заключението си въз основа на записите от камерите в отделението за новородени в "Софиямед", съобщи БНР.

Ковачева е обвинена за опит за умишлено убийство на новородено. Заседанието започна с поредно искане на отвод на прокурора и съда, които бяха отхвърлени от съдия Владимир Астърджиев. Случаят е от преди година, когато стана ясно, че по време на нощно дежурство акушерката пребива почти до смърт 4-дневната Никол. Момиченцето беше прието с риск за живота в болница "Токуда".

Това е поредното заседание по делото, на което адвокат Владислав Янев иска отвод на прокурора и съда. Мотивите му до голяма степен бяха повторени и днес. Новото беше, че поиска отвод и на цялата Софийска градска прокуратура. Той заяви, че разследването е водено целенасочено и че са манипулирани доказателства и свидетелски показания.

Посочи, че с медийни изяви прокурор Николай Христов показвал, че е предубеден, защото злепоставял клиентката му и настройвал обществото срещу нея. Цитира десетки медийни заглавия - за това, че Градската прокуратура не работи добре. Каза и че съдебният състав е незаконен. И заяви, че е пратил жалби до ЕК, главния прокурор, ВСС, посланици.

Прокурорът контрира, че защитникът самоцелно постоянно иска отводи с аргументи, които са само в неговото въображение и целят да отклонят от същността на делото. Адвокатът на родителите на Никол също се възмути, че ако продължава по този начин, делото няма шанс да приключи в разумен срок.

Съдът прецени, че аргументите на защитника за отвод на съда и прокурора са неоснователни. Заяви, че няма процедура, при която се иска отвод на цяла институция. И продължи заседанието с разпит на свидетели.

Колегите на Ковачева, които бяха разпитани, не бяха категорични, че именно тя е жената от записите. Аргументите им са, че качеството на записите в интернет и в телевизионните репортажи е лошо. Повечето от тях обаче потвърдиха, че в болницата са били практика двойните дежурства, както и че не е имало добри условия за почивка на акушерките по време на нощните смени. Разпитани бяха и родителите на малката Никол, която през април навърши една годинка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама