Хероинът, открит в кутии от доматено пюре на ГКПП-Лесово, преминал без проблем през няколко други пункта

13:16, 14 юли 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
200-те кг хероин, които бяха открити в кутии от доматено пюре на ГКПП-Лесово в началото на месеца, е преминал без никакъв проблем през няколко митнически пункта в Иран и Турция. Това стана ясно на провелото се днес съдебно заседание в Бургаския апелативен съд, където обвиненият иракчанин Амирреза Какванд обжалва наложената му мярка „задържане под стража“ от Ямболския окръжен съд. Пратката е била предназначена за Холандия. Първоначално тя е била пломбирана в иранската столица Техеран.

„Има презумпция за невинност. На този етап се установява обективната истина. Аз лично съм убеден, че клиентът ми е невинен. Той изобщо не е знаел какво превозва, защото пломбирането е извършено в негово отсъствие“, каза адвокатът на обвиняемия Юрий Янков.

Той посочи, че клиентът му редовно е пътувал по тази линия. Шофьор е отдавна. В случая му е било казано, че превозва лютеница и доматено пюре. Фирмата, която е собственик на камиона, е много сериозна и престижна. Тя също иска да се установи истината. Тепърва ще уточнява и номерата на кутиите, кога са слагани и т.н.

Според защитника на Амирреза Какванд, определението на Окръжния съд в Ямбол е немотивирано. Не е налице обосновано предположение, че именно Какванд е извършителят на престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

„Моля съда да обърне внимание, че този камион е преминавал няколко граници и че стоката е натоварена без присъствието на клиента ми. При всяка по-голяма пратка се слагат двама шофьори. Неслучайно Амирреза е сложен да шофира сам. Няма доказателства, че клиентът ми е знаел какво превозва“, добави адвокат Янков.

Той поиска мярката на клиента му да бъде променена на „домашен арест“.

„Това са били консерви на престижна фирма от Иран. Аз нямам никаква представа какво е имало в тях. Невинен съм и искам да бъда освободен“, бяха думите на Амирреза Какванд в съдебната зала.

В нея присъства и негов колега – Абулфаз Асади, с когото работят заедно от 10 години. Той сподели, че досега не са имали никакви проблеми.

„Представете си, че сте шофьор и ви натоварят с множество кутии. Как ще можете да ги проверите една по една и да видите дали в някоя от тях има нещо друго. Това не е работа на шофьорите“, коментира Абулфаз Асади.

Прокурор Жанет Красимирова пък поиска от съда да потвърди мярката на Окръжния в Ямбол, с мотива, че ако тя се промени, има реална опасност подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление.

„Имайки предвид взимането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжния съд в Ямбол, считам, че са налице данни за авторството на деянието. Обвиняемият би следвало да знае какъв товар и с каква тежест пренася. Далече съм от мисълта, че това е една контролна пратка“ каза прокурор Красимирова.

В крайна сметка Апелативният съд в Бургас потвърди определението на Окръжния в Ямбол и остави в ареста Амирреза Какванд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама