Одиторите вече ще могат да разследват и наказват

13:17, 14 юли 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регистрираните одитори ще получат право да разследват, да налагат санкции и да предприемат надзорни мерки. Промените, внесени от Министерски съвет, бяха разгледани и одобрени на първо четене от Народното събрание днес.

Нов момент в работата на одиторите ще са и съвместните одити на предприятия с обществен интерес - например банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и други. Съвместният одит няма да означава, че две фирми ще правят паралелен одит, а просто ще си разделят работата. Според независимия депутат Георги Кадиев обаче  това по никакъв начин няма да повиши качеството на проверките.

Чрез новия закон се очаква да се повиши ролята на одитните комитети в предприятията от обществен интерес за постигане на високо качество на задължителния одит чрез допълнително докладване пред одитния комитет и подобряване на комуникацията с регистрирания одитор.

Той предвижда минимален срок на договора за задължителен одит една година и максимален срок за одиторско дружество за одит на предприятие от обществен интерес до седем години, като за отговорния одитор, изпълняващ одита от името на одиторско дружество, максималният срок е четири години.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще носи крайната отговорност за надзора върху придобиването на право да се упражнява дейност като регистриран одитор, регистрирането на одиторите, включително на одиторите от други държави-членки на Европейския съюз, и от трети държави, решиха още депутатите. Комисията ще отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол на качеството в дейността на регистрираните одитори и за извършването на финансов одит и свързаните с него услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама