Синдикатите плашат с блокада "Летище София" заради концесията

13:46, 14 юли 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в България и Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ заплашиха министъра на транспорта Ивайло Московски, че ще блокират летище „София“, ако не бъдат чути по темата с концесията.

Това те са направили в специално писмо до транспротния шеф, копие от което ще получи и премиерът. С писмото синдикалните представители питат защо ще се дава за концесия работещо и носещо пари на държавата предприятие.

Според тях концесията не е добра идея, тъй като ще донесе загуби за държавата. В момента летището е държавно предприятие, от него средно на година идват по около 18 млн. лв., които се вливат в националния бюджет. Така за около 35 години от него се взимат 5.4 млрд. лв. С концесията властите обаче се готвят за същият пероид да получават само 2.7 млрд.лв. по техните изчмисления. Така се получава една разлика от 2.7 млрд.лв. 

Освен, че ще блокират летището, от синдикатите заплашват, че ще излязат също така и на протест. Те смятат, че концесията ще последва лошия опит на летища в други държави, дадени вече за управление на чужди лица. 

Преди близо месец процедурата за концесия на Летище "София" беше спряна, като от Министерството на транспорта уточниха, че причина за това е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията. На 1 юли обаче процедурата беше подновена. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама