Пациентски организации скочиха срещу промените във Фонда за лечение на деца

14:25, 14 юли 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският дарителски форум, гражданска инициатива "Спаси, дари на", Националната асоциация на децата с диабет и фондация "Маковe за Мери" изготвиха съвместен анализ и становище срещу предложенията в проекта за нов правилник на работа на Център " Фонда за лечение на деца" (ЦФЛД). От организациите поясниха, че становището им ще бъде пратено до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Петър Москов в рамките на общественото обсъждане на документа, което ще продължи до 21 юли.

Според противниците на промените въвеждането на нови звена, като лекарски консилиуми, би забавило бързото разглеждане на случаите и удължаване на сроковете, вместо да ги намали, както обещават от Фонда. "Прави се опит да се вмени като задължение на родителите представянето на нови медицински документи, което ще се затрудни достъпа на децата до ЦФЛД и отново ще се създадат сериозни предпоставки за конфликти и корупция", смятат още от организациите.

Проектът предвижда медицинските изделия, необходими за оперативно лечение на деца в България по клинични пътеки да останат в обхвата на дейността на ЦФЛД, без да е разработена методика, по която ЦФЛД да реферира и контролира цените на изделията. Наред с това, проектът предвижда включването в обхвата на фонда и на нова група лекарства, без да е изготвена финансова обосновка, допълват противниците.

Четирите организации настояват Министерството на здравеопазването да оттегли проекта и да сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации, която да изготви нов проект, както искаха от самото начало участниците в Обществения съвет и организациите, които наблюдават работата на Фонда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама