ВСС не поиска да проверява вечерял ли е Ясен Тодоров при шефа на Божо Козела в Поморие

14:32, 14 юли 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да образува проверка и да провери данните в публикация в изданието „Биволъ” за присъствието на Ясен Тодоров на вечеря в Поморие, предаде специализираният сайт "Съдебни репортажи".

Празненството, на което Тодоров присъства, е организирано от новоизбрания районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова и се състои в клуб „24”, собственост на Пламен Петков – Помориеца. „Биволъ” припомня, че Петков е бил приближен на покойния СИК-аджийски бос Бай Миле, а впоследствие и съдружник на вдовицата му – Силвия Панагонова. Според изданието Петков се явява началник на Божидар Кузманов – Божо Козела.

Празненството, на което присъстват председателят на Етичната комисия към прокурорската колегия Ясен Тодоров и главният секретар на МВР Георги Костов, се състои на 3 юни – 5 дни преди стрелбата в Слънчев бряг между хората на Димитър Желязков – Очите и Божидар Кузманов, която първоначално бе обявена от МВР и премиера Бойко Борисов за конфликт за „паркомясто” и „махленска свада”. А според „Биволъ” вечерята е била охранявана освен от полицаи и от хора на Божидар Кузманов.

Присъствието на Тодоров на вечерята е потвърдено официално от ВСС, откъдето сочат, че „в периода 03-04.06.2016 г. г-н Ясен Тодоров е бил командирован…., да проведе периодично атестиране на прокурори от Районна прокуратура – гр. Бургас. По време на командировкатаг-н Ясен Тодоров е уважил официалната покана за вечеря на новоизбрания административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Несебър по повод на нейното встъпване в длъжност. Висшият съдебен съвет няма отношение към организацията на събитието…”.

Предложението за проверка бе на Калин Калпакчиев и Соня Найденова, които настояваха да бъде извършена проверка, чиито задачи са две – да установи верността на фактите и твърденията и да предпази и защити авторитета на засегнатия магистрат и на правосъдието.

В началото на заседанието думата взе Ясен Тодоров, за да каже, че е огорчен от предложението, което било неколегиално. „Най-елементарно бе да ме попитате, както сториха ваши колеги. Целта тук не е да се извърши проверка, да се защити авторитета на засегнатите, а да се даде публичност на този пасквил, която, за ваше съжаление, не получи такава от излизането на публикацията“, поясни той.

След това упрекна Калпакчиев и Найденова, че действията им са в пълен синхрон с депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов, бившият правосъден министър Христо Иванов и изданието „Биволъ“. „Всеки, който ме е попитал, е разбрал истината. С опита си да очерните мен, нанасяте тежък удар върху правосъдието“, възмути се Тодоров, според когото колеги му очерняли огромна част от магистратите в Бургас. „Не знам как се чувстват те в това ваше начинание“, допълни председателят на Етичната комисия. И се ожали от медиите, според които бил изнесъл казуса в конкурса за младши прокурори, „осиновил новия шеф на спецпрокуратурата“, в които се изследвал целия му път „от детската градина, състудентите ми от „Симеоново“ по дефиниция са лоши юристи и закоравели мошеници“. „В личен план съм много огорчен. Това, че имаме различни виждания, не пречеше да имаме колегиални отношение – границата е премината и връщане назад явно няма“, заключи Тодоров.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев пък отбеляза, че закъснял за началото на заседанието и предложи точката да бъде изключена от днения ред, каквато процедура няма

Румен Боев обясни, че казусът бил проучен в Етичната комисия на прокурорската колегия, която заключила, че няма причина за по-нататъшна проверка. Поясни, че в събирането нямало нищо неетично, а предложението обиждало магистратите в Бургас. Според него било необходимо да бъде гласувана нарочна декларация. „Една година ни остава да се отърсим от вътрешните си междуособици. Продължаваме да си уронваме нашия авторитет. Погребахме един човек (става дума за внезапната смърт на Камен Ситнилски, който скандално бе уволнен от ВСС – б.а.), един го разболяхме, колко пъти се завтекохме… виждате практиката на ВАС каква е, явно ще се реши след края на мандата“, каза Боев.

Калин Калпакчиев се обърна към Тодоров и каза, че не вижда причина за лична обида, защото става дума за случай, който е станал публичен и ВСС не може да го покрие с „конспиративно мълчание, защото то може да се тълкува като гузност“. „Твърдението ни е, че проверка на фактите трябва да бъде извършена и да няма спекулации. Липсата на проверка подхранва недобронамерени спекулации. Истината е най-добрата защита. Няма лично отношение или друг тип подход проявен от нас. Практиката е била да се извършва проверка. Не мога да се съглася с този тип свеждане на служебната дейност до лични отношения винаги. Член на ВСС съм, за да върша работата си, както я разбирам“, поясни Калпакчиев.

Найденова го допълни, че опровергаването на изнесените факти в резултат на проверка ще защити авторитета на Ясен Тодоров и този на институцията. И допълни, че фактът, че предложението се позовава на публикация в „Биволъ“ не прави членовете на ВСС заговорници. „Противоречията не ни правят неприятели. Случаят, за който Боев спомена… името дори и не се споменава в тази зала след неговата смърт“, каза Соня Найденова.

Юлиана Колева реши да докладва. Веднага след публикацията Ясен Тодоров дал обяснение пред Етичната комисия, което било подкрепено и от изложението на фактите на хората, присъствали на тази вечеря . По думите на Колева публикацията била с жълт характер, защото заформяла „конспиративен кръг от магистрати и ОПГ от района“. „По най- вулгарния начин бяха публикувани снимки на хора със съмнително поведение и хора от изпълнителната и съдебната власт. Това трябва да е достатъчно ВСС да излезе с обратно становище – декларация“, каза тя. По думите й на събирането не е имало външен човек със съмнителна дейност, а Бошнакова организирала вечерята в Поморие, а не в Несебър, за да се отдалечи от района, в който работи. „Какви скрити пластове търсим зад тази вечеря? Какви конспирации“, попита Юлиана Колева и допълни, че информацията била проверена по „най-неформалния начин“.

Отново се включи председателят на ВАС, за да каже, че целта на предложението е постигната – създадена е възможност Найденова и Калпакчиев „да си дават изявления пред медиите“.

Последва традиционната реч на главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че „помията“ била разнесена от страниците на „Биволъ“, „Медиапул“, „Дневник“ и „Капитал“. “Тези страници, на които вие намирате своята изява. Тези страници, които принадлежат на икономическите и политическите кръгове, които общо взето диктуват това, което правите. Не е странно това, което прави г-н Калпакчиев. Последователността му изисква уважение. Странното за мене е една личностна метаморфоза на г-жа Найденова. От един убеден защитник на други идеи, тя в един момент общо взето премина в една позиция, която никога не е защитавала. Последователността на Калпакчиев изисква уважение, последователността на Найденова поставя в мен само въпроси“, заяви Цацаров, като отново влезе в личностни пререкания с Найденова.

С уточнението, че минава по същество каза, че покана за вечерята получил и той, и правосъдният министър. „За ваше огромно съжаление аз по такива събирания не ходя иначе сега щяхте да тържествувате вие, „Биволъ“, „Медиапул“, „Капитал“ и, разбира се, небезизвестния Христо Иванов“, продължи „по същество“ главният прокурор и допълни, че много добре знаел откъде излиза цялата история. „Не е конспирация, трябва да си кажем нещата с истинските имена. Не се смейте, не е смешно“, обърна се той към членовете на ВСС и заяви, че нивото било ниско, защото „нивото е ваше“. „Бихте ли казали пред колегите, кое беше последното заведение за обществено хранене, в което влязохте и как проверихте чистотата на неговия собственик?“, попита Цацаров, а от залата Калпакчиев отговори: ИКЕА.

„ИКЕА? Само там ли се храните? Личи ви!“, отсече главният прокурор, а от залата Калин Калпакчиев допълни, че се храни и на още няколко места, но спортната му фигура не била от неядене.

Цацаров продължи да разказа, като обясни, че Бошнакова му съобщила кои гости ще присъстват и обещала тя да плати сметката. „Защо не отправихте сигнала си до всички колеги от Бургаската окръжна прокуратура, които, като нейни бивши колеги, са били там?“, попита главният прокурор и сам си отговори на въпроса: „Защото те просто не са интересни, с тях скандал не може да стане. Защото вие сте високо, вие тия неща не ги мислите. Аз съм долу и съм на нивото, на което съм се принизил далеч под главен прокурор“.

След това продължи с въпросите: „И сега ви питам – ваша работа ли е кой е собственикът на заведението и какви са престъпните му връзки? Не, не е ваша работа. Може ли човек навсякъде, където влезе да пита? Дайте ни ги тези правила за чистота на личната хигиена, които вие спазвате, за да ги спазваме и ние. Другият вариант е да се храним само вкъщи или само в ИКЕА“.

Соня Найденова отбеляза, че очевидно нищо страшно няма в самото тържество на прокурорката от Несебър, но мълчанието и липсата на реакция от ВСС е била твърде продължителна.

Тук някъде се включи Димитър Узунов, който обвини Найденова, че като представляваща била скрила писмо от съда за делото за клевета, заведено от Румяна Ченалова срещу него. Колежката му отговори, че никъде той е бил посочен под някаква процесуална форма.

Юлия Ковачева помоли, когато се отправят призиви да се спазва добрия тон, това да се случва и от страна на призоваващите. И посочи, че отстрани не изглежда добре членове на ВСС да порицават свои колеги и да ги нападат, само защото не са съгласни с тях.

Подчерта, че ако Етичната комисия към прокурорската колегия беше обобщила данните, изнесени на заседанието днес и ги беше направила публични, нямаше да се стига дотук. „Факт е, че от 21 юни официална позиция няма. Никаква пречка нямаше Етичната комисия да изложи тези обстоятелства в защита на доброто име на колегите“, каза Ковачева. И открои двоен стандарт при реакцията на съвета към медийни публикации – на едни се реагира с гняв, а по други се мълчи, „може би се четат със скрито задоволство“. Попита и Етичната комисия колко проверки е образувала по публикации.

Магдалена Лазарова се впусна в спомени от преди 10 години, когато магистрат бил засечен да вечеря на съседна маса с с добре облечен бизнесмен, вече покойник. „Кадри бяха излъчени по националната телевизия, образувано бе дисциплинарно производство, в което се установи, че двамата не са си казали една дума“, поясни тя. И каза, че се замисля дали да отиде на почивка на нашето Черноморие. „То и в Гърция е така“, отвърна Цацаров.

Михаил Кожарев пък си спомни как през Средновековието е била създадена с добри намерения Инквизицията, която извършвала лов на вещици. После прочел една книга и научил, че имало такава наука – демонология, която описвала „редица похвати как се ловят вещици“. „След това си спомних и за сталинизма, когато също се ловяха вещици. Никак не е престанала да бъде актуална тази наука и даже се въвеждат нови похвати за лов на вещици“, отплесна се Кожарев, а после заключи, че ВСС вместо да се занимава „с такива чудовищни глупости“, по-добре да си гледал работата.

Румен Георгиев се обиди на Ковачева, че негови предложения трябвало да минат през комисия, а тези на съдийската колегия се спускали направо на Пленум. И след това иронизира, че по-добре било да се направи работна група, която да изработи критерии и процедура за посещение на ресторанти.

Калпакчиев заяви, че важният разговор за това какво трябва да е поведението на един съдия и прокурор в неговите публични контакти е бил пропуснат в дебата. „Въпросът извън конспирациите и обидите е какво трябва да е поведението на съдията, на прокурора. Във всички правови държави има някакви стандарти за това. Нямам самочувствието да ги пиша, както г-н Цацаров ме призова. Ще ви цитирам покойния Румен Янков: „Съдийската професия е голгота – тя включва самотата, изтощителността на усилията, лишенията и т.н., но и нещо важно – че не бива да се оплакваш, защото не бива да е друго, ако е, значи има грешка”, каза Калин Калпакчиев, а след това се обърна към излизащия от залата Цацаров: „Най-добре е май да замълча, след като пак се излиза и Румен Янков не е интересен“.

„О, не, излизам по служба, г-н Калпакчиев, за разлика от вас, аз върша работа. Хич не си мислете, че е заради вас. А Румен Янков съм го чел и сте много далеч от него!”, разгневи се Цацаров.

„Не става въпрос за отношенията между личности и противоречия. Това е характерно за общества, изградени на кланов принцип, а не за общности, които се опиват да живеят по някакви правила“, завърши Калпакчиев. След него думата взе Галина Карагьозова, която упрекна членовете на ВСС в двоен стандарт, защото по едни медийни публикации се образували проверки, а по други, в медии, които Цацаров наричал вражески, се казвало, че Калпакчиев и Найденова им „робували и слугували“. Главният прокурор продължи да прекъсва колегите си и попита по кои публикации са образувани проверки, а Карагьозова му отвърна, че са образувани срещу Калпакчиев и председателя на ВКС. “Все толкова безумно е“, натърти Цацаров.

„Но се прави, но се прави!“, каза Карагьозова. Тук избухна истински хаос, в който се чуха следните откъслечни реплики:

- Сотир Цацаров: „Внесете ги на следващо заседание и аз ще заяви съвсем същото“

- Димитър Узунов: „Айде, айде, замълчете“.

- Галина Карагьозова: „Не ми казвайте да замълча!

- Димитър Узунов: „Не ми дръжте такъв тон!

- Георги Колев: „Не мога да слушам повече подобни неща!“

- Юлия Ковачева: „И аз не мога, и на мене не ми е приятно.“

- Димитър Узунов: „Вие къде се намирате?“

Намеси се председателят на ВКС Лозан Панов, който призова преди да се продължи с „продуктовото позициониране и историческите ретроспекции“ „унижението“ на ВСС да бъде прекратено. Гласуването показа едва три гласа „за“, 20 бяха против, но дори и след него се чуваше караница.

- Димитър Узунов: „Този тон ще го държите вкъщи“.

- Камен Иванов: „Не ме карайте да се чувствам неудобно“.

- Васил Петров: „Кратка почивка, достатъчно се изложихме.“

Темата беше приключена с уточнението на Боев, че явно се е объркал, защото гласувал „за“ назначаването на проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама