Пропадна Общо събрание на водната асоциация

14:46, 14 юли 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благоевград губи 90 000 000 лева за ВиК сектора заради неучастието на всички общини в Областната водна асоциация, обяви кметът Атанас Камбитов.

"Трябва да търсим механизъм за финансиране от Републиканския бюджет за рехабилитация на водната инфраструктура и други ремонтни дейности. Отказът на община Кресна да участва във ВиК асоциацията води до забавяне на целия процес и Благоевград няма да може да усвои каквито и да било средства  по европейски програми. С решението си Община Кресна обрича цялата област на липса на финансиране. Трябва да се знае, че след 2020 година няма да се финансира базова инфраструктура. Това означава, че занапред всички общини трябва да търсят варианти за обновяване на мрежата, било със собствени средства, било чрез други финансови източници", коментира Камбитов на извънредно заседание на ОбС днес.

Той бе категоричен, че аргументи като ниска цена на водата не са основателни, защото до няколко години тя ще се повиши, именно заради липсата на работеща ВиК асоциация.

"Моите намерения са да търсим целево финансиране от Републиканския бюджет, защото и в момента това, което е предвидено по ОП „Региони в растеж“ в IV микрорайон, в частта ВиК инфраструктура, трябва да се финансира или от общинския бюджет, или от централния бюджет. В момента ние сме дискриминирани. Всички общини, без Кресна, сме в Асоциацията, спазили сме всички изисквания, в същия момент ние нямаме достъп до еврофинасиране", обясни кметът на Благоевград.

По време на сесията, общинските съветници делегираха право на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов да участва и да гласува по точките в дневния ред на общо събрание на ВиК асоциация, което бе насрочено за 15 юли, но впоследствие отложено заради действията от страна на Община Кресна, чието водно дружество си остава общинско.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама