Огромен интерес продължава да привлича русенският Екомузей с аквариум

14:47, 14 юли 16 / Култура 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
40 733 посетители са преминали през експозициите на Регионален исторически музей – Русе през първите шест месеца от 2016 година, съобщават от културната институция.

Цифрите показват, че най-голям интерес предизвиква Екомузей с аквариум. За първото полугодие през експозиционните му зали са преминали 9 948 човека, от които 4 706 ученици. Това са предимно групи от градовете Силистра, Тутракан, Плевен, София, Добрич, Казанлък, Горна Оряховица, Търговище, Кубрат, Севлиево, Попово, Трябва , Алфатар, Разград, Сливен и др. Индивидуалните посещения в Екомузей с аквариум са повече от 3 600. 

Изключително висок е интересът към Национален археологически резерват Ивановски скални църкви, който е под закрилата на ЮНЕСКО. За първите шест месеца от годината от там са преминали 7 669 туристи ( с 1 495 повече в сравнение с 2015 г.) като 34% от тях са чужденци. Това са предимно организирани групи от Австрия, Германия, Румъния, Япония, Франция, Тайланд, Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Финландия, САЩ, Турция, Испания. 

Археологическият резерват „Средновековен град Червен” отчита 5 724 посещения за първото полугодие на 2016 г. Данните сочат, че силен интерес към обекта проявяват ученици и студенти – повече от 3000 на брой. Висок е делът и на индивидуалните туристи -  1 107.

Голям брой туристи преминават и през залите на Историческия музей на пл. „Батенберг” 3 – повече от 4 600. Това са ученици, индивидуални посетители и организирани групи от България и чужбина. Висок ръст на посещаемост традиционно отбелязват обектите Пантеон на възрожденците и Музей на градския бит – съответно по 4 315 и 3 271 човека за първото полугодие. Висок остава делът на посетителите и в Къщата музей „Баба Тонка”. През месец юни 2016 г. през експозицията са преминали 1180 човека, с което обектът изпреварва по посещаемост Къща музей „Захари Стоянов”, Пантеон на възрожденците и „Сексагинта Приста”. През първата половина на 2016 г. над 1 500 посетители отчитат и римската крепост „Сексагинта Приста” и Къща музей „Захари Стоянов”. 

И през първото полугодие на тази година Регионален исторически музей – Русе продължава своята активна дейност в посока на привличане на посетители от различни възрасти и с различни интереси. Поредицата от инициативи, насочени към подрастващите, имат за цел да приобщят децата към музейните пространства, да популяризира историческото минало и да съхранят местната културна памет. 

За шестте месеца на 2016 г. е проведена тридневна работилница за деца „Музейни приключения”, „Великденски екопъзел”, „Лято в музея”, „Театрална ваканция в музея”, „Детска нощ в музея”, „С татко в музея”, уроци и състезание по „Русезнание”, занятията на Професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология”. Организирани са също поредица от презентации, представящи дейността на русенските археолози, проведени са няколко феминистични разходки, очертаващи местата на памет, свързани с изявата на жени – видни русенки. 

И тази година Сдружение „Чигот”, съвместно с Регионален исторически музей – Русе, проведоха средновековен фестивал на крепостта Червен, който традиционно се радва на голям интерес от жителите и гостите на региона. Събитията, включени в програмата на „Тринайста тъмна нощ в музея” събраха повече от 2 400 човека само за осем часа. В Историческия музей гостува проф. Франсоа Руег от университета във Фрибург, Швейцария. Той изнесе лекция за музейните колекции – тяхното обработване, интерпретиране, опазване и представяне. 

В края на юни се проведе и двудневна научна конференция „Camera Danubiana - Образи на градовете в страните по Дунав” по проект  „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството“ на Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН - социален проект на Еконт, в рамките на конкурс „Знание и растеж“. 

През първото полугодие на годината са открити осем изложби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама